Denizden rüzgarla tuz uçuşu Apollon Tapınağı'nı yıpratıyor

Antalya Side'de deniz kenarında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'nin tanıtımında kullandığı Apollon Tapınağı, denizde rüzgarlarla taşınan tuzla yıpranıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Side Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tapınaklar bölgesini kendilerine tahsis etmesi ile birlikte 2 bin yıllık Apollon Tapınağı'nda daha fazla yıpranma olmaması için koruma planı hazırladı.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Türk turizmin simgesi olan Apollon Tapınağı'nın deniz kenarında olması ve rüzgarlarla taşınan tuzların 2 bin yıllık tarihi yapıyı önemli ölçüde tahribata uğrattığını söyledi. Apollon Tapınağı'nın her tarafının açık olması ve denizden rüzgarlarla sürekli tuz alması nedeni ile risk altında olduğunu belirten Uçar, ikinci en önemli riskin ise bölgede nem oranının yüksek olması olduğunu kaydetti.

Bakanlığın bölgeyi Side Belediyesi'ne tahsisi ile birlikte Apollon Tapınağı, yanında bulunan Athena Tapınağı ve hemen arkasında yer alan, Erken Bizans Dönemi'ne ait bazilika planlı kilise için konservasyon ve restorasyon projeleri hazırlandıklarını belirten Uçar, bölgeyi koruma altına alarak bölgeden motorlu araçların geçişine de son vereceklerini söyledi.

Uçar, "Tapınakların deniz kenarında bulunması sebebiyle rüzgarlarla taşınan tuzlar 2 bin yıllık tarihi yapılarak büyük ölçüde zarar veriyor. Bölgeyi koruma altına alarak ilk etapta rüzgarla denizden tuz uçuşunun önüne geçeceğiz. Apollon Tapınağı çevresindeki tuz uçuşu tarihi yapıda büyük tahribat oluşturuyor. Bunun önüne geçilmezse tapınak sütunları yıpranacak. Türk ve dünya turizminin sembolü olan Apollon'u korumak için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Özel koruma sistemi ile denizden tuz uçuşlarını keseceğiz. Zamanında önlem almasaydık, Apollon Tapınağı önümüzdeki 20 yıl içinde çok büyük zarar görecekti." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber