Davutoğlu: Sayın Hollande'ın pozitif katkılar yapacağına inanıyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Fransız dostluğunun köklü olduğunu ve bundan sonra da böyle devam edeceğini belirterek, "Sayın Hollande'ın Fransa'nın bu değişim sürecine son derece pozitif katkılar yapacağına inanıyoruz.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önemli olan burada rasyonel tavrın benimsenmesidir. Umarım Türk - Fransız ilişkileri çok parlak bir şekilde önümüzdeki döneme yansır." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı Egemen Bağış, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla Gençlik Parkı'nda düzenlenen şenliklerin ardından AB üyesi ülkelerin parkta kurulan stantlarını gezdi. İki bakan Fransa standının önünde geldiklerinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin Türkiye ile Fransa arasındaki yeni dönemi sorması üzerine Davutoğlu, Türk- Fransız dostluğunun köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve hep öyle kalacağının altını çizdi. Davutoğlu, ?Türk-Fransız ilişkileri belli prensipler üzerine oturmuştur. Ülkeler arasındaki ilişkiler konjonktürel iniş-çıkışlar yaşasa da köklü devlet geleneklerine sahip olan ülkelerin ilişkileri de belli prensipler üzerine oturur. Türk-Fransız ilişkileri, Avrupa'nın en eski köklü diplomatik ilişkileridir. Son yıllarda bazı iniş-çıkışlar yaşadık. Ama ümit ederiz ki, önümüzdeki dönemde bu kalıcı unsurlar konjektürel iniş-çıkışlardan daha egemen olur." diye konuştu.

Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande'la ilgili olarak ise Davutoğlu şöyle konuştu: "Sayın Hollande Fransa'nın bu değişim sürecinde son derece pozitif katkılar yapacağına inanıyoruz. Önemli olan burada rasyonel tavrın benimsenmesidir. Türkiye bu konuda her zaman açık davranmıştır, ümit ederiz sayın Hollande ve ekibi de bu yeni dönemde bir bu şekilde bir yeniden bir değerlendirme yaparlar ve Türk - Fransız ilişkileri çok parlak bir şekilde önümüzdeki döneme yansır.?

AB Bakanı Egemen Bağış da Fransız özel sektörünün ve firmalarının bir an evvel Türkiye ile ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesi için baskı yaptıklarını ifade etti. Türkiye'de böylesine önemli bir pazarı kaçırmak istemeyen Fransız firmalarının kendi yönetimleri üzerinde de baskı yaptıklarını belirten Bağış, "Onları hep takip ediyorduk, ben Fransız halkının sağduyusuna güveniyorum. Onların hassasiyetleri çerçevesinde yeni politikaların ve AB sürecimize de çok önemli fırsatlar kazandıracağına inanıyorum, Ahmet hocama da yüzde yüz katılıyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber