Yann Bigot, Yalova'da zehirli ve uçucu maddeleri depolamayacağız

Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot, Yalova'da kurmayı planladıkları kimyasal depolama tesisinde zehirli ve uçucu maddeleri depolamayacaklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bigot, ?Terminalin çevresinde yaşayan insanlar için oluşabilecek riskleri böylece minimize etmiş oluyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Yann Bigot, Taşköprü'deki Vopak Terminal Binası'nda düzenlediği basın toplantısında, projeyle ilgili gelişmeleri paylaştı.

Güvenliğin en öncelikli konuları arasında yer aldığını kaydeden Bigot, ''Dünya üzerindeki olumlu itibarımızdan gurur duyuyoruz. Her zaman için ulusal kurallara ve Vopak standartlarına göre hareket ediyoruz.'' dedi.

Bigot, risk değerlendirme sürecinde belli bir aşamaya ulaştıklarını ve bunu kamuoyuyla paylaşmak istediklerini bildirdi.

İletişim kurmamakla hata yaptıklarını itiraf eden ve bu hatayı telafi etmek için her şeyi yapacaklarını dile getiren Bigot, ?Gelinen risk değerlendirme sürecinde önemli, üzerinde durmak istediğimiz noktalar var. Biz, radyoaktif ve kimyasal atık depolamayacağız. Burada inşa etmeyi planladığımız terminal, insanlar için iyi değilse, Vopak için de iyi değildir.'' diye konuştu.

"AKRİLONİTRİL GİBİ ZEHİRLİ VE UÇUCU MADDELERİ DEPOLAMAYACAĞIZ"

Yapacakları terminalin depreme dayanıklılık yerleşim yerlerine yakınlığı bakımından da dikkate alındığını anlatan Bigot, ?Vopak, akrilonitril gibi zehirli ve uçucu maddeleri depolamayacak. Böylelikle terminalin çevresinde yaşayan insanlar için oluşabilecek riskleri minimize etmiş oluyoruz. Daha netleştirmek gerekirse bazı ürünler zehirli olabilir. Bu ürünlere dokunduğunuz ya da kokladığınızda zarar görebilirsiniz. Bu birleşim ortaya çıktığında, zehirli bir madde aynı zamanda uçucu olduğunda o zaman insanlık için tehlikeli bir hale dönüşür.? dedi.

Ek güvenlik önlemleri de aldıklarına dikkat çeken Bigot, ?Terminalin içinde tek yönlü ulaşım olacak. Sallanım sonucu dökülmeye karşı tankların içinde boş bir alan bırakacağız. Tankları her iki yönden erişilebilir ve depreme dayanacak şekilde inşa edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

"AK PARTİ MİLLETVEKİLİ COŞKUN'UN AÇIKLAMALARIYLA İLGİLİ YORUM YAPAMAM"

Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bigot, bir basın mensubunun, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun'un ?Vopak'ın planlarının bakanlık tarafından iptal edildiği' yönündeki açıklamalarının hatırlatması üzerine, ''Şu an ulaşan herhangi bir resmi yazı yok. Dolayısıyla yorum yapamam bu konuda. Yalnızca basında yazılanları biliyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Terminalde petrol ürünleri, bazı kimyasallar ve bitkisel ürünleri depolayacaklarını kaydeden Bigot, soru sormak için söz isteyen bir gazetecinin İngilizce olarak, ''Yalova'da Vopak istemiyoruz'' yazılı tişörtünü göstermesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: ''Herkesin görüşlerine saygı duyuyoruz, bu kesin. Bütün protestoları ve insanların konuşmalarını biliyoruz. En büyük hatamız iletişim eksikliği oldu. Benim görevim ne tür bir şirket olduğumuzu ve ne yapmak istediğimizi burada anlatmak. Hala bu terminali burada yapabileceğimizin ümidini taşıyorum.''

Bigot, ODTÜ ve Gazi Üniversitesi ile sağlık koruma bandıyla ilgili olarak çalışmaya devam ettiklerini ifade etti. İnşaata başlama süresi olarak izin ve lisans sürecini beklediklerini aktaran Bigot, inşaat aşamasında bin, tesis çalışması aşamasında 80 ile 100, dolaylı olarak da 400 civarında kişiye iş imkânı sağlayacaklarını kaydetti.

?OLASI BİR PROBLEMDE BİRBİRİMİZE YARDIM EDECEĞİZ?

Bir gazetecinin, ?Bu tesisin hemen yanı başında yirmi dört saat çalışan bir termik santral var. Şu anda bulunduğumuz tesisin altından veya kıyısından fay hattı geçiyor. Olası bir depremde veya tehlikede VOPAK ne yapacak ve sağlık koruma bandı ne olacak?? sorusuna cevap veren Bigot, ?Bence endüstriyel bir bölgede olmamız bizim açımızdan iyi bir şey. Herhangi bir problem olduğunda birbirimize yardım ediyor olabileceğiz. Komşumuzda bir şey olduğunda biz yardım ediyor olabileceğiz. Veya bizde bir şey olduğunda komşumuz bize yardım edebiliyor olacak. Dolayısıyla bu bakımdan olumlu. Komşumuzda bir şey olduğunda ne yapıyor olacağımız da zaten risk değerlendirme çalışmamız arasında yer aldı. Pek çok önlemler alıyoruz. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda uzaktan da önlemler alabiliyoruz valfları kapatmak gibi ve ya operasyonu durdurmak gibi.? dedi.

Bu arada toplantı öncesinde ve esnasında bazı sivil toplum örgütü temsilcileri gaz maskeleriyle fabrika önüne gelerek tepkilerini dile getirdi. Toplantıya katılmak isteyen gruba güvenlik görevlileri izin vermedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber