Başörtülü konuşmacılar üniversiteye giremedi

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mimar Sinan Üniversitesi'nde düzenlenen ?kent yönetimine katılımda yeni yaklaşımlar' konulu panele, Zeytinburnu Belediyesi şehir planlamacıları Zülfiye Keleş ve Emine Küçük ile bilgisayar mühendisi Adviye Ünal, başörtülü oldukları gerekçesiyle alınmadı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, olayı kınayarak programı terk etti.

Türkiye Makine Mühendisleri Odaları Birliği'nin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Oditoryumu'nda düzenlediği ?Planlama Kent Yönetimi Yerelleşme Bağlamında Katılımda Yeni Yaklaşımlar' konulu panel, başörtülü konuşmacıların içeriye alınmaması sebebiyle bir saat geç başladı. Panel başlamadan konuşmacı olarak salona gelen Zeytinburnu Belediyesi şehir planlamacıları Zülfiye Keleş ve Emine Küçük ile bilgisayar mühendisi Adviye Ünal, başörtülü olmaları nedeniyle üniversiteye alınmadı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, olayı duyduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin'i arayarak sorunun giderilmesini rica etti. Ancak Alptekin'in ?Hayır. Yasak. Öğrencilerin annelerini dahi başörtülü almıyoruz. Bu konuda bir daha beni rahatsız etmeyin.? şeklinde olumsuz cevap vermesi üzerine Belediye Başkanı Aydın, rektörü kınayarak salonu terk etti.

Panele alınmayan başörtülü bayanların belediye çalışanı olduğunu söyleyen Aydın, Rektör Alptekin'in kendisiyle bilim adamına yakışır bir şekilde konuşmadığını belirtti. ?Ne olursa olsun üniversiteler ile ilişkilerimizi devam ettireceğiz.? diyen Aydın, programı farklı bir mekanda daha geniş katılımla yapacaklarını söyledi.

?Hoş olmayan bir sabah oldu.? diyerek konuşmasına başlayan İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Aydın'ın başörtüsü sorunu nedeniyle programı terk etmesine üzüldüğünü belirtti. Taşbaşı, ?Keşke toplantı üniversite dışında bağımsız bir mekanda yapılsaydı. YÖK'ün almış olduğu karar böyle. Ben de söz verdiğim için programa devam ediyorum.? diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Üniversiteye alınmayan başörtülü planlamacılardan ?Pilot Bölge Uygulaması' şehir planlamacısı Emine Küçük, kapı görevlilerinin kendisine ?başörtünüzü geleneksel olarak bağlayın ve boneniz görünmesin' önerisinde bulunduğunu anlattı. Zülfiye Keleş ise kendi alanı ile ilgili olan bir programa konuşmacı olarak katılırken kapı dışarı edilmelerinin demokratik olmadığını vurgulayarak, görevlilerin protokol krizi yaşanacağının farkında olduklarını ifade etti. Görevliler Keleş'e ?Başörtüsünü dediğimiz gibi takarsanız içeri girebilirsiniz. Yoksa Belediye Başkanı da programa katılmayacak.? demiş.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber