Özel Fırat Lisesi, TÜBİTAK proje yarışmasında Türkiye üçüncüsü oldu

Balıkesir Özel Fırat Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 43. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması'nda Türkiye üçünsü oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Biyoloji dalında Bursa bölge elemelerinin birincisi olarak Türkiye finallerine giden İpek Ece Köçkar ve Naciye Gökçen'in hazırladıkları proje üçüncü oldu.

Balıkesir tarihinde ilk kez TÜBİTAK yapışmalarında derece getiren Özel Fırat Fen ve Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencilerinin hazırladığı projede çörek otu, ısırgan otu ve zerdeçalın, prostat ve karaciğer kanseri hücrelerini öldürücü etki içerdiği gösterildi.

Okul Müdürü Hüseyin Erciyas, "Okulumuzda proje ve olimpiyat çalışmaları yeni başlamış olmasına rağmen ikinci yılında ikinci madalyanın gelmesi bizleri gururlandırdı. Geçen yıl Gürcistan'da yapılan Genç Mucitler Yarışması'nda dünya ikincisi olmuşlardı. Bu yıl TÜBİTAK'ın proje yarışmasında biyoloji dalında Türkiye üçüncüsü olarak yeni bir başarıya imza attılar. Balıkesirimiz'in adını bir kez daha duyurmuş oldular." dedi.

Başarılı öğrenciler İpek Ece Köçkar ve Naciye Gökçen, Türkiye üçüncüsü olan projenin insandaki kanser hücrelerini inceleyen bir çalışma olduğunu söyledi. Adı geçen üç bitkinin her iki kanser türüne etkilerini deneyler yardımıyla incelediklerini belirten başarılı öğrenciler, bazı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti. Adı geçen bitkileri baz sıvılarda çözdüklerini anlatan öğrenciler, "En iyi çözümü elde ettik. Daha sonra karaciğer ve prostat kanseri hücreleri üzerinde çalıştık. Bu iki hücre görev olarak birbirine çok benzediği için bunları seçtik. İnsan hücrelerine benzeyen ortamlarda hücrelerimizi çoğalttık. Ardından 24, 48 ve 72. saatlerde ölü ve canlı hücreleri birbirlerinden ayırmak için bazı testler yaptık. Sonuç olarak en etkili bitkinin çörek otu, ikinci bitkinin ısırgan tohumu, karaciğer kanserine önemli bir etkisi olmayan zerdeçalın ise prostat kanserini tedavi edici etkisi olduğunu gördük. Ayrıca 72 saatte kanserli hücrelerin öldüğünü belirledik." dedi.

Ankara'da 8 Mayıs 2012'de düzenlenen ödül töreninde, dereceye giren öğrenciler TÜBİTAK tarafından başarı belgesi, plaket, para ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Öğrenciler ayrıca üniversite sınavına girdikleri yıl, ek 15 puan alacak. Yarışmaya bu yıl Türkiye genelinden 5 bin 574 proje başvurdu. Bin 82'si ilk aşamada değerlendirilerek bölgelerde sergilendi. Sergilenen projelerden 200'ü, final sergisine katılmaya hak kazandı. 200 proje, dört gün boyunca ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda sergilendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber