ILO, Eğitim-Sen'e ilişkin özel rapor istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2005 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, 87 sayılı "Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına" ilişkin sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesiyle, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) "Standartların Uygulanması (Aplikasyon) Komitesi"nde görüşüldü. Komite, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin, sözleşmenin gereklerine göre, bir an önce yapılmasını istedi.

Komitede Türk Hükümeti adına söz alan Prof. Dr. Toker Dereli, Türkiye'de çalışma hayatına ilişkin son gelişmeler konusunda çeşitli bilgiler verdi.

2821 Sayılı Sendikalar ve 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Yasası'nı değiştiren yasa taslakları hazırlandığını anlatan Dereli, taslakla bazı işkollarındaki grev yasaklarının kaldırıldığını belirtti.

Kamu Personel Rejimi'nde değişiklik çalışmalarının sürdüğünü belirten Prof. Dr. Dereli, memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkının, değişiklik çalışmalarının ardından değerlendirilebileceğini söyledi.

Görüşmede söz alan komitenin işçi üyesi Tom Etty ise Eğitim-Sen hakkındaki kapatma davasını anımsattı ve konunun takip edilmesini istedi.

Komite, Türkiye'nin, çalışma hayatında belirli konularda kaydettiği ilerlemelerin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Ancak, 87 sayılı sözleşmenin gereklerinin tam olarak uygulanması için yapılması gereken bazı hususlar bulunduğuna dikkati çeken komite, 2821 ve 2822 sayılı yasalar ile 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nda, sözleşmeye göre değişikliklerin yapılmasını istedi.

Komite ayrıca, Eğitim-Sen hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak rapor talep etti.

Komitenin kararıyla Türkiye, ILO'nun "kara liste" olarak da adlandırılan özel paragrafına alınmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber