Org. Başbuğ 2008'de Genelkurmay Başkanı olacak

Haber Giriş : 10 Haziran 2005 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

116 komutanın durumunun görüşüleceği Şûra'da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Org. Cömert getirilecek. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ'un ise 1. Ordu'nun başına atanarak 2008'de Genelkurmay Başkanı olmasının yolu açılacak. Kara Kuvvetleri'nde ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un bu yıl 4 yıllık rütbe bekleme süresi sona eriyor

Yüksek Askeri Şûra öncesinde askeri terfi heyecanı sardı. 116 komutanın durumunun görüşüleceği Şûra'da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Org. Cömert getirilecek. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ'un ise 1. Ordu'nun başına atanarak 2008'de Genelkurmay Başkanı olmasının yolu açılacak.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), üst düzey komuta kademesinin şekillendiği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı 1-4 Ağustos tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargáhı'nda yapılacak. Toplantıda, 116 general ve amiralin durumları görüşülürken, rütbe bekleme süreleri sona eren Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'na yeni atamalar yapılacak. Toplantıda ayrıca irticai faaliyetlere katıldığı belirlenen personelin durumları da ele alınacak ve bu kişilerin ?disiplinsizlik' nedeniyle TSK ile ilişikleri kesilecek.

1 NUMARA DOLU
TSK'da bu yıl Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yerlerini koruyacaklar. Orgeneral Özkök'ün görev süresi önümüzdeki yıl doluyor. Orgeneral Özkök'ten boşalacak Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna ise büyük bir sürpriz yaşanmaz ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt oturacak. Orgeneral Büyükanıt yaş haddi nedeniyle bu görevi 2 yıl yapabilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına'nın bu yıl görev süreleri sona eriyor. Fırtına'nın yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Örnek'in koltuğuna ise Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun atanması bekleniyor.

TOLON EMEKLİ
Kara Kuvvetleri'nde ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un bu yıl 4 yıllık rütbe bekleme süresi sona eriyor. Orgeneral Tolon'un YAŞ toplantısında emekliye sevk edilmesi, ondan boşalacak 1. Ordu Komutanlığı'na ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un atanması bekleniyor. Teamüllere göre Orgeneral Başbuğ'un önümüzdeki yıl Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması sonrasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması, 2008 yılında da Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor.

116 KOMUTAN
Şûra'da, bu yıl rütbe bekleme süresini tamamlayan 116 general ve amiralin durumları ele alınacak. 45 general ve amiralin kadrosuzluktan emekliye ayrılması, 40 generalin ise rütbe bekleme sürelerinin birer yıl uzatılması gündemde. TSK'da 45 albay da, general ve amiral rütbesi- ne terfi edecek.

60 Karacı bekliyor
KARA Kuvvetleri'nde 7 korgeneral bir üst rütbeye terfi sırasında bulunuyor. 7 korgeneralden birinin orgeneral olması, iki kişinin rütbe bekleme sürelerinin ise uzatılması bekleniyor. Bunun nedeni ise İzmit'teki 15. Kolordu'nun lağvedilerek tümen seviyesine indirilmesi. Ayrıca 19 tümgeneral, 33 tuğgeneral terfi sırasında bulunuyor. 5 tümgeneralin korgeneralliğe, 12 tuğgeneralin tümgeneralliğe, 23 albayın ise tuğgeneralliğe terfisi gündemde.

KORGENERALLER Ömer Keçecigil (4. Kolordu Komutanı), Engin Alan (KKK. Lojistik Komutanı), A. Atilla Işık (MSB Müsteşarı), Ergin Saygın (NATO TMR), Hasan Iğsız (5. Kolordu Komutanı), Hayrettin Uzun (EDOK Komutan Yardımcısı), Zafer Özkan (15. Kolordu Komutanı).

TÜMGENERALLER O. Doğu Silahçıoğlu, Eyüp Kaptan, Nejat Bek, A. İhsan Gürcihan, Yalçın Ataman, Nejat Müldür, Fikri Gönültaş, Bekir Kalyoncu, H. Akın Zorlu, Servet Yörük, Muharrem Karaduman, Yalçın Özcer, Abdullah Atay, Yalçın Pehlivanoğlu, Kemal Ay, Kerim Şahin, Salih Güloğlu, M. Ali Erdoğan, A. Fuat Saraç.

TUĞGENERALLER M. İhsan Ongun, A. Aydın İnağ, Ümit Kalender, Tayyar Elmas, Hamit Tekkanat, Orhan Akbaş, Celalettin Kalkan, Ali Erdinç, Ahmet Berberoğlu, Gafur Aksu, Abdullah Recep, Hüsmen Akdeniz, S. Zeki Çolak, Süleyman Altınbaş, S. Erkal Bektaş, İ. Serdar Savaş, Nazım Altıntaş, Münir Erten, Muzaffer Çarpan, Ümit Dündar, Abdullah Kılıçarslan, A.Yavuz Kara, H. Yılmaz Çiyan, Atilla Gürdere, Kenan Koçak, Yaşar Güler, N. Reşat Ödün, Şevki Aksu, E.Haldun Solmaztürk, Fahri Işıldak, Hüseyin Çetinkaya, H. Fehmi Büyükbayram, A. Vahit Kubilay. 41 Deniz ve Havacı generalin de gözü YAŞ'ta
DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı'nda üç koramiral bir üst rütbeye terfi sırasında bulunuyor. Bir kişi oramiral olurken, bir kişinin rütbe bekleme süresi ise uzatılacak. Deniz Kuvvetleri'nde 3 tümamiral, 11 tuğamiral ve 7 albayın terfisi gündemde.

KORAMİRALLER Muzaffer Metin Ataç (Kuzey Deniz Saha Komutanı), Şükrü Taner Ezgü (Genelkurmay MEBS Başkanı), Lütfü Sancar (Güney Deniz Saha Komutanı).

TÜMAMİRALLER A. Feyyaz Öğütçü, E.Murat Bilgel, Engin Heper.

TUĞAMİRALLER A. Vehbi Alpman, Necati Kurt, H.Yalçın Kavukçuoğlu, M. Ali Çınar, Mustafa Baha Eren, Hasan Ömer Akdağlı, Ahmet Aksoy, Abdullah Can Erenoğlu, Ahmet Şenol, Abdullah Mete, Nazım Çubukçu.

Hava Kuvvetleri'nde ise bu yıl rütbe bekleyen üç korgeneral var. Bir korgeneral orgeneralliğe terfi ederken bir kişinin de rütbe bekleme süresi uzayacak. Ayrıca 7 tümgeneral, 12 tuğgeneral de listede. Bu yıl 2 tümgeneralin korgeneral, 4 tuğgeneralin tümgeneral, 8 albayın ise tuğgeneral olması bekleniyor.

KONGENERALLER Aydoğan Babaoğlu (Plan Prensip Başkanı), İsmail Özalp (Hava K.K. Lojistik Komutanı), Erdoğan Karakuş (Genelkurmay ATASE Başkanı)

TÜMGENERALLER S. Şevket Dingiloğlu, Murat Bulgan, Volkan Tiryakiler, Rasim Arslan, Korcan Pulatsu, Ömer İnak, Erol Özgil.

TUĞGENERALLER Rıdvan Ulugüler, Ahmet Dinçyürek, Taylan İnce, M. Ali Bülent Tuzcu, Orhan Uğurluoğlu, Ö. Bayram Arguz, Fuat Özakdağ, Kürşat Atılgan, Semih Birdoğan, Yavuz Akince, Mehmet Bali, A. Çetin Targan.

JANDARMA GEN. KOM. Korgeneral: Mehmet Çavdaroğlu (Kurmay Başkanı), Tümgeneral: Abdulkadir Eryılmaz. Tuğgeneraller: Mecit Korkut, K. Ali Esener, Kemal Bayalan, Halil Helvacıoğlu, Levent Ersöz, Hüseyin Güçlü, H. İbrahim Tüysüz.

GÜLHANE ASK. TIP AKD. Tuğgeneraller: Erdal Gökçay, A. Haluk Kaplan, M. Zeki Bayraktar , İ. Hakkı Koçar, Ergun Demiralp.

ASKERİ YARGITAY Tuğamiral: Ferhat Ferhanoğlu.

ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ Tuğgeneral: Erol Alpar.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber