Öğrenciler, döner kaydıraçlı yangın merdiveni ve terlik maus yaptı

Kayseri'de öğrenciler, döner kaydıraçlı yangın merdiveni, terlik maus ve kendi aydınlatmasını sağlayan köprü projeleri üretti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2012 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'de Yatılı Bölge İlköğretim Okullarında eğitim gören öğrencilerin fikir ürünü projeleri, kültür müdürlüğü salonunda sergilendi. Sağladığı fayda ve tasarruf bakımından bazı projeler bir adım öne çıktı. Develi İMKB 7. sınıf öğrencisi Şükran Tonç'un yaptığı döner kaydıraçlı yangın merdiveni bunlardan birisi. Van depreminde çok sayıda insanın evlerinden tahliye olamadığı için hayatını kaybettiğini belirten Tonç, bundan çok etkilendiğini söyledi.

Yangın ya da deprem sırasında mevcut yangın merdivenlerinin çok kullanışlı olmadığını belirten Tonç, kendisinin düşündüğü sistemde, dönerli kaydıraç yardımıyla insanların bulundukları katlardan kayarak kum bulunan havuzlara indiklerini kaydetti. Özellikle yaşlı ve çocukların tahliyesinde bu sistemin çok etkili olacağına inandığını belirten Tonç, döner kaydıraçlı yangın merdiveninin binalara uygulanabileceğini kaydetti.

Yine Develi İMKB İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Esma Paksoy'ın düşündüğü ve hayata geçirdiği terlik maus da görenlerin dikkatini çekti. Özel bir sistemle terliğin altına yerleştirilen maus, elleri olmayan ya da elini kullanamayan insanların bilgisayar kullanmalarına fırsat veriyor. El özrü bulunan bu kişiler, terlik mausu ayaklarına takarak bilgisayarda ayak baş parmağı ve topuğunu kullanarak işlem yapabiliyor.

12 yaşındaki Esma Paksoy, terlik mausu çevresindeki engelli kişilerden etkilenerek yaptığını ve bunda başarılı olduğunu söyledi.

Sarız Türk Telekom İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencileri İsmail Alper Arkalı ve Kadir Aslantaş da rüzgar enerjisinden elde ettikleri elektriği köprü aydınlatmasında kullanmayı başardı. Fikir ürünü projeye göre özellikle çok rüzgar alan ve büyük köprülerin ayaklarına yerleştirilecek rüzgar gülünden elde edilen elektrik bir aküde depolanıyor. Köprünün bütün aydınlatma cihazları da buradan sağlanan enerji yardımıyla çalışarak aydınlatma sağlıyor.

Sergiyi gezen ve projeler hakkında bilgi alan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, öğrencileri tebrik etti. Proje sergisi sonrası YİBO'larda okuyan ve başarı gösteren toplam 258 öğrenciye çeşitli ödüller verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber