Açık alandan geliyorsanız vücudunuzda kene kontrolü yapın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2012 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerin havanın ısınmasıyla birlikte yeniden görülmeye başladığını belirtti. Yıldız, "Piknikten, ormanlık alan gibi yerlerden ve hayvanlarla temastan sonra mutlaka vücudunuzda kene kontrolü yapın. Kene ne kadar çabuk fark edilir ve çıkarılırsa etkisi o kadar az olur.? uyarısında bulundu.

Türkiye'de son 3 günde 2 kişinin kene ısırması sebebiyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Mustafa Yıldız, alınacak basit tedbirlerle, kene ısırmasının engellenebileceğini kaydetti. Bunun için öncelikle kene olabilmesi muhtemel olan açık arazilerde gezerken, uzun kollu kıyafetler giyilmesi kapalı ayakkabılar tercih edilmesi ve pantolon paçalarının çorap içerisine sokulmasının önemli bir tedbir olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Ayrıca böcekleri uzak tutan spreyler de bir korunma yöntemidir.? dedi.

Yapışması durumunda kişinin keneyi asla kendisinin çıkarmaya çalışmaması ve zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmasının hayati önem taşıdığının altını vurgulayan Yıldız, "Yanlış ve bilinçsiz müdahale, virüsün kapılmasına, hızla yayılmasına ve sonuçta insanın hayatına mal olabilir. Özellikle piknik sezonunun başladığı bu günlerde uyarılara kulak asılması ve piknik dönüşü mutlaka vücutta kene taraması yapılması gerekir. Ayrıca hayvanlarla temas ve açık alandan gelince de kene taraması yapılmalı.? diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber