Polis: Biz bile dayak yiyoruz zabıtayı kim takar!

Haber Giriş : 11 Haziran 2005 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelere devredilen trafik görevleri arasında "akan trafikle" ilgili hüküm yokken, teknik cihazla takiple ceza kesme yetkisi verilmesi çelişki oluşturdu. Uygulama, düzenlemeyi yapan komisyon üyeleri arasında bile tartışma konusu oldu. Düzenleme belediyeler cephesinde olumlu karşılanırken polis yeni uygulamaya itiraz etti: Trafik belediyecilerin uzmanlık alanı değil. Bu görevi yerine getirirken bizim karşılaştığımız zorluklarla başedemezler, kaos oluşur

TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen tasarıya eklenen önergeyle, belediyelere 'akan trafik'le ilgili ceza kesme yetkisi tanındı. Belediyeler, teknik cihazlarla tespit ettiği suçlarıa ilişkin ceza kesip tahsilatını yapacak. Önergedeki "teknik cihazlarla tespit ettiği trafik suçu" ifadesi nedeniyle, belediye park yasağına uymamadan, kırmızı ışık ihlaline kadar her türlü suça ceza kesecek.

Sınırlı yetki
Bu durum, belediyelere devredilen görevlere ilişkin düzenlemeyle çelişki yarattı. Çünkü sözkonusu maddede, belediyelerin trafikle ilgili görevleri, Karayolları Trafik Kanunu'nun "13, 14, 18, 47, 61, 62 ve 79'uncu" maddeleriyle sınırlanıyor. Bu maddelere göre belediyelere devredilen trafikle ilgili bazı görevler şöyle:

* Karayolunu trafik güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmak, arızaları ortadan kaldırmak

* Trafik işaretlerinin görülmesini sağlamak

* Karayolu kenarında yapılacak izinsiz tesisleri durdurmak

Buna göre, teknik cihazlarla takip çerçevesinde ceza kesilebilecek suçlar arasında sıralanan kırmızı ışık ihlaline ilişkin kanunun 47/1-b maddesi ile hız ihlaline ilişkin 51. maddesi, belediyelerin görev alanına girmiyor. Bu durum uygulamayı hayata geçiren komisyon üyeleri arasında da tartışma konusu. Kimine göre, belediyelerin ceza kesmesine engel olacak durum yok, aksini düşenenlere göre ise yasal olarak bu 'henüz' mümkün değil.

Belediyenin ceza kesmesine Emniyet görevlileri ise sıcak bakmıyor. Yetki karmaşasının yaşanabileceğini belirten yetkililer "Vatandaş trafikte polisleri bile takmıyor, zabıtayı niye taksın?" diyor. Üst düzey bir Emniyet yetkilisi, belediyecilerin bu işin altından kalkamayacağım belirterek şöyle konuşuyor: "Trafik denetlemesi uzmanlık ister. Bu konuda uzman olan da polistir. Aksi halde kaos oluşur."

Tasarı için kim ne dedi?
Hem görev hem de yetkimiz var
* Önergenin mimari Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: Akan trafikle ilgili suçların bize devredilen görevler arasında açıkça sayılmaması sorun yaratmaz. Tasarıda sözkonusu maddenin başlığında belediyelerin görev ve sorumlulukları ifadesi yer alıyor. Yani bize devredilen görevlere ilişkin madde numaraları arasında sözkonusu suçların yer almaması çelişki değil. O maddelerin sayılmamış olması, bunların benim görevim olmadığı anlamına gelmez. Hem görev hem de yetkim var. Biz bu iş için 15-20 trilyonluk teknik yatırım yapacağız. Sürat ihlali, kırmızı ışık ihlali gibi suçları elektronik cihazlarla tespit edip ceza keseceğiz. Daha sonra bu suçların tahsilini yapıp yüzde 40'ını Emniyet'e aktaracağız. Burada amaç para kazanmak değil, insan hayatını korumak.

Trafikle ilgili yetkiler zaten belediyede
* TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Nurettin Sözen: Büyükşehir Belediyesi Yasası ile aslında trafikle ilgili tüm yetkilerin belediyelere devredildi. Bu bu tasarıyla da durumun açıklığa kavuşturulmuştur. Bana göre Büyükşehir Yasası çıktığından bu yana trafikle ilgili yetkiler büyükşehir belediyelerindedir. O nedenle belediyelerin görevleri arasında sayılmasa da akan trafikle ilgili suçlara ceza kesme yetkisi belediyelerdedir.

Ortada bir çelişki var ama giderilecek
* TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi, AKP Milletvekili Şükrü Önder: Önder, önce belediyelere devredilen yetkiler arasında akan trafikle ilgili bir konu bulunmadığını bu nedenle hız sınırı ve kırmızı ışık ihlali ile hatalı sollama gibi konularda ceza yazmalarının sözkonusu olamayacağını savundu. Önder, VATAN'ın, tasarıya eklenen hüküm ile belediyelere "yerleştirilen teknik cihazlarla tespit edilen trafik suçlarına ilişkin ceza tutanağı düzenleme, takip ve tahsil" yetkisinin verildiğinin ve kameralarca tespit edilen her türlü suçun bu kapsama gireceğine ilişkin anımsatması üzerine ise şöyle konuştu: "Evet bir çelişki olmuş Genel Kurul görüşmeleri sırasında bu çelişki düzeltilecek."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber