Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, 26 Haziran'da emekli oluyor.

Haber Giriş : 12 Haziran 2005 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başörtüsü yasağının kaldırılamayacağı yönündeki açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, 26 Haziran'da emekliye ayrılacak.

Yaş haddini (65) dolduran Bumin'in yerine başkanlık için Fulya Kantarcıoğlu, Ertuğrul Ersoy ve Mehmet Erten'in isimleri geçiyor. Bumin'in ayrılmasıyla Yüksek Mahkeme'deki boş koltuk sayısı 3'e çıkacak. Yapılacak atamalarla, mahkeme heyetindeki 11 asıl üyenin 7'sini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer seçmiş olacak. Halen görevini sürdüren 4 yedek üyeyi de Sezer atamıştı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 1992 yılında Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Mustafa Bumin, Ahmet Necdet Sezer'in Mayıs 2002'de Çankaya Köşkü'ne çıkması üzerine başkanlık koltuğuna oturdu. Bumin, Anayasa Mahkemesi'nin 43. kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşma sebebiyle kamuoyunun tepkisini çekmişti. Başörtüsü yasağını kaldırmak amacıyla çıkarılacak tüm yasal düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olacağını savunan Bumin, bu yönde yapılacak bir Anayasa değişikliğinin ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ters düşeceğini ileri sürmüştü.

Bumin'den boşalacak başkanlık koltuğu için mahkemenin 11 asıl üyesi arasında seçim yapılacak. Boş bulunan asıl üyeliklerin yerine yedek üyeler oy kullanacak. Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Kanunu'na göre, seçimde aday olma ya da aday gösterme uygulaması yapılmıyor. Başkan, gizli oy ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile seçiliyor. En az 6 üyenin oyunu alan isim başkan oluyor. Yasada adaylık usulü bulunmasa da kimlerin başkanlığa talip olacağı şimdiden konuşuluyor. Edinilen bilgiye göre, Başkan Vekili Haşim Kılıç aday olmayı düşünmüyor. Yüce Divan davaları sebebiyle başkanlığa gelecek ismin ceza davaları konusunda tecrübeli, Yargıtay kökenli bir üye olabileceği kaydediliyor. Bu çerçevede daha önce Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyesi olan Ahmet Akyalçın ile Yargıtay 1. Ceza Dairesi üyeliği yapan Mehmet Erten'in isimleri geçiyor. Uzun süre Anayasa Mahkemesi raportörlüğü yapan ve 1995 yılında Danıştay kontenjanından asıl üyeliğe getirilen Fulya Kantarcıoğlu'nun da seçilme ihtimali bulunuyor.

Başkan seçiminde mahkemenin üye yapısının da etkili olacağı belirtiliyor. Kısa bir süre önce emekliye ayrılan asıl üyeler Ertuğrul Ersoy ve Fazıl Sağlam'ın yerlerine atama yapılmadığı için iki üyelik boş bulunuyor. Başkan Vekili Haşim Kılıç ve üye Sacit Adalı, merhum Turgut Özal tarafından atanmıştı. Fulya Kantarcıoğlu ve Tülay Tuğcu'yu ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel göreve getirmişti. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından atanan ve görevlerini sürdüren asıl üyeler şunlar: ?Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Mustafa Yıldırım ve Serdar Özgüldür.? 4 yedek üye ise şu isimlerden oluşuyor: ?Cafer Şat, A. Necmi Özler, Ali Güzel, Fettah Oto.?
Anayasa Mahkemesi'ne Turgut Özal atadı

26 Haziran 1940 tarihinde Kırşehir'in Mucur ilçesinde doğan Mustafa Bumin, Ankara Hukuk mezunu. Ankara Belediyesi Encümen ve TRT Genel Müdürlüğü Disiplin Komisyonu raportörlükleri görevlerinde bulundu. 1967 yılında Danıştay'a raportör olarak girdi. 1982 yılında Danıştay savcısı, 3 sene sonra Danıştay üyesi oldu. 1989-1992 arasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda görev yaptı. 1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığına seçilmesi üzerine 31 Mayıs 2000 günü Yüksek Mahkeme'nin başına geçti. Bumin'in, biri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda tabip yüzbaşı, diğeri kurum avukatı olan iki kızı bulunuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber