TGBD Başkan Yardımcısı Başalp: Cari açık, teknoparklarla azaltılır

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Başalp, Türkiye'nin cari açığının ilacının teknoparklar olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknoparkların, sanayici ve akademisyenlere ortak proje geliştirme imkânı sunan yerler olduğunu belirten Başalp, ?Cari açık, teknoloji üretip satmakla azaltılır. Bu da üniversite, teknopark ve sanayici işbirliğiyle üretilecek projelerle sağlanır.? dedi.

Cari açık, bir ülkenin ihraç ettiği mal ve hizmetlerden elde ettiği gelirin, ülkenin yurt dışından ithal ettiği mal ve hizmetlere yaptığı ödemelerden az olması şeklinde tarif ediliyor. Ekonomik göstergelerin birçok Avrupa ülkesine göre pozitif olduğu Türkiye, 2012 yılını cari açıkla mücadeleye adadı. 77 milyar 89 milyon dolar olan 2011 yılı cari açık rakamını aşağılara çekmek için politikalar üretiliyor. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Başalp, cari açığın ilacının teknoparklar olduğunu belirtti.

Teknoparkların, sanayici ve akademisyenlere ortak proje geliştirme imkanı sunan alanlar olduğunu belirten Başalp, Türkiye'de 30'u aktif 42 teknopark olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin en fazla döviz çıktısının teknoloji sektöründe olduğunu vurgulayan Başalp, ?Teknolojiyi almak için dışarıya sürekli para ödüyoruz. Diğer taraftan da Türkiye gelişsin diye pek çok teşvik bölgesi oluşturuluyor. Bana göre ülkemizde en çok gelişmesi gereken yerler teknoparklardır. Çünkü gelişmesi istenen bölgelere uygulanacak projeler buralarda üretilecek. Proje olmadan sadece kapı üretmek ya da emek yoğun iş yapmayla ayakta kalamazsınız.? diye konuştu.

Türkiye'nin uzak doğu ve Çin ile rekabet edebilmesi için ileri teknoloji üretip satması gerektiğini anlatan Başalp, bu noktada teknoparkların devreye gireceğini kaydetti.

?Türkiye'nin cari açığı kapanacaksa teknoparklar bunda lokomotif rol oynayacak.? diyen Başalp, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefini hatırlatarak, ?Bu hedefe üniversite, teknopark ve sanayici işbirliği olmadan ulaşılamaz? ifadelerini kullandı.

Teknoparklara herkesin rahatlıkla gelebilmesi ve buraların buna müsait hale getirilmesi gerektiğini anlatan Başalp şunları söyledi: ?Türkiye'nin gelişmesi açısından Teknoparkların çok önemli rolü var. Üniversiteler bilgi ve teknoloji üretmeleri lazım. Buradan akademisyenler, sanayiciler ve dolayısıyla Türkiye kazançlı çıkacaktır. Türkiye'de teknoparklar olmasaydı yazılım sektörü bu noktalara gelemezdi. Ancak teknoparkın mantığı ülkemizde tam olarak hala anlaşılamadı.?

TGBD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Başalp, teknoparkların mali ve bazı alt yapı sorunları olduğunu da belirterek bunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlıktan gelen maddi desteğin tek başına yeterli olmadığını ifade eden Başalp, ?Buraların içlerine sosyal alanları da yaparak gelir elde etmek gerekiyor. Dünyada güçlü ve ilerde olan teknoparkların bu tip gelirleri var. Ayrıca buralarda proje çalışması yapan firmaları da çok sıkmamak gerekiyor.? şeklinde konuştu.

Dünyada teknoparklardan proje çıkma süresinin 10 yıldan sonra başladığını belirten Başalp, iyi projelerin ise 15 yıldan sonra çıktığını kaydetti. Proje üretmek isteyen sanayicileri teknoparklara davet eden Başalp, devletin çeşitli kalemlerde desteği olduğunu ancak kişilerin bunlardan çok fazla haberdar olmadığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber