Aşırı temizlik ve zenginlik 'saman nezlesi' nedeni

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Modern Dünya Hastanesi Uzman Doktoru Özlem Karaköse, bahar aylarında sıkça görülen ve halk arasında ?saman nezlesi' olarak bilinen alerjik rinitin, aşırı temiz ortamlarda ve sosyo ekonomik düzeyi yüksek olan ailelerde daha fazla göründüğünü söyledi.

Modern Dünya Hastanesi Uzman Doktoru Özlem Karaköse, alerjik riniti, bahar mevsiminde uçuşan polenler ve organik maddelere bağlı olarak ortaya çıkan, burun mukozasının ödemine bağlı bir reaksiyon olarak tanımladı. Özellikle 10 yaş civarında çoğunlukla erkek çocuklarda görülen alerjik rinitin, ilerleyen yaşlarda cinslerde eşitlendiğini ifade eden Karaköse, alerjik rinit bulgusunun burun akıntısından ibaret olmadığını belirtti. Karaköse, ?Aynı zamanda burunda kaşıntı hissi, gözlerde sulanma, kulak iç tarafında bir akıntı, genizde akıntı hissi, kaşınma hissi olur. Çocuklarda çok belirgin bir bulgusu vardır, buna alerji selamı, rinit selamı diyoruz. Çocuklar burunlarını sürekli kaldırırlar, bunun sonucunda da burun üstünde bir çizgi belirir. Bu yüz çizgisi gibi anımsanan bir çizgi halini alır.? dedi.

Alerjik rinit hastası olanların yüzde 20'sinin ileride astım hastası olduğuna dikkat çeken Karaköse, ?Bu ihtimali azaltmak için alerjik rinit tanısı konulduğu anda mevsimsel profilaksiye başlanması gerekiyor. Örneğin bahar mevsimi başlamadan önce hastayı uygun ilaçlarla bahar mevsimine hazırlamamız gerekiyor.? diye konuştu.

Alerjik rinitin aşırı deterjanla temizlenmiş ortamlarda ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olduğu için yapay besinle beslenen ailelerde görülme sıklığının daha yüksek olduğunu dile getiren Karaköse şunları söyledi:

?Alerjik rinitin oluşması için bir takım risk faktörleri var. Risk faktörlerinin başında kapalı ortamlarda yaşamak geliyor. Aynı zamanda genetik geçiş çok önemli, ailedeki alerji ve atopi öyküsü çok önemli. Sosyo-ekonomik durumu yüksek kesimlerde alerjik hastalıklar daha çok görülüyor. Temiz ortamlarda yaşayanlarda, sürekli deterjanlarla dezenfeksiyonun yapıldığı ortamlarda yaşayanlarda alerji riski artıyor. Sigara dumanı, çevresel tozlar da alerjenlerin riskini artırıyor. Bahar mevsiminde evleri havalandırırken havalandırılan saatlere, dışarı çıktığımız saatlere dikkat etmekte fayda var. Rüzgarın, polen göçünün fazla olduğu saatlerde odaların havalandırılması çok uygun değil. Beslenme alışkanlıklarıyla da çok alakalı alerjik rinit. Doğal besinlerle beslenen, kırsal kesimlerde hayvanların tozlarıyla, toprak tozuyla muhatap olarak büyüyen çocuklarda genelde alerjik hastalıkların daha az olduğu görülür. Astımda hijyen hipotezine göre de, aşırı derecede deterjanlarla, oda spreyleriyle temizlenmiş ortamlarda alerjen sayısı daha fazla artıyor. Ve insanların bu alerjenlere karşı olan duyarlılıkları da artıyor. Aşırtı titiz ortamlarda ve yapay besinlerle beslenen insanlarda alerji görülme ihtimali artıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber