Hayran kaldı

Zeugma Antik Kenti'nin dünyaya duyurulmasını sağlayan The New York Times yazarı Stephan Kinzer, Zeugma Mozik Müzesi'ni gezmek için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in konuğu olarak Gaziantep'e geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 23:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kinzer'i Zeugma Mozaik Müzesi'nin kapısında karşılayarak, Zeugma'nın dünyaya duyurulmasına ve dolayısıyla böyle bir müzenin Gaziantep'e kazandırılmasına katkısı nedeniyle teşekkür eden Dr. Asım Güzelbey, ?Gaziantep'i kültür şehri yapan değerlerin peşindeyiz. Çok önemli uygarlıklara ev sahipliği yapan zengin bir kültürün üzerinde oturuyoruz. Bu kültürü her yönü ve her parçası ile dünya kültür hazinesine kazandırmaya, Gaziantep'in turizm potansiyelini zenginleştirerek canlandırmaya çalışıyoruz. Siz de Zeugma'yı dünyaya duyurarak bu hizmetimize en büyük katkıyı yapanlardan birisiniz? diye konuştu.

Gaziantep'in UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde Yesemek ile birlikte Zeugma'yla da yer aldığını hatırlatan Güzelbey, ?Zeugmayı dünyaya basın aracılığı ile taşıyan kişi olması nedeniyle tekrar teşekkür ediyorum. İpekyolu Üyesi Kentler Forumun bu yıl ki buluşması Gaziantep'te yapılacak. Forumun organizatörleri kentimizde birçok iyi salon bulunmasına rağmen buluşmayı Zeugma Mozaik Müzesi Kongre Merkezi'nde yapmayı istediler. Burada en önemli argümanlar Zeugma Müzesi ve Deve Kervanları olacak. Sayın Kinzer'i de bu toplantıda aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağız? dedi.

Stephan Kinzer de Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin bu kadar muhteşem bir müzede sergilenmesinin harikulade bir hizmet olduğunu dile getirerek, ?2000 yılında Zeugma Antik kenti'nde sulara gömülen mozaikleri gördüğümde çok heyecanlanmıştım. Şimdi kurtarılan muhteşem eserlerin böyle bir müzede sergilendiğini görmek de aynı heyecanı yaşamama neden oldu? dedi.

Kinzer, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey olmak üzere çok kişinin katkılarıyla vücuda gelen Zeugma Mozaik Müzesi için, ?Çok babalı çocuk? benzetmesi yaptı. Müzeyi, BüyükşehirBelediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim ile gezerek bilgi alan Kinzer, müzenin Gaziantep turizmine önümüzdeki yıllarda çok daha büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.

2000 yılında Birecik Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte bir bölümü sular altında kalan Zeugma Antik Kenti'nin kurtarma kazıları sırasında Gaziantep'e gelerek, antik kenti The New York Times Gazetesi'ne haber yapması ile dünyanın antik kente ilgisini uyandıran Kinzer, 12 yıl sonra geldiği Gaziantep'te dünyanın en büyük mozaik müzesi ile karşılaşmanın mutluluğunu yaşadı.

Kinzer'e iki günlük Gaziantep ziyaretinde Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Kamil Gereçci ve Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı İtalyan Profesör Nicolo Marchetti de eşlik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber