Anadolu Hastaneleri Grubu'ndan hayvancılığa 10 milyon TL'lik yatırım

Özel Anadolu Hastaneleri Grubu'nun yatırımı olan Anadolu Tarım ve Hayvancılık Tesisi, bir yıl geçmeden yüzde 80 tamamlanma aşamasına geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugüne kadar 8 milyon dolar harcama yapılan tesiste günlük 8 ton süt üretiliyor. 2013 yılı sonuna kadar yapılacak 2 milyon dolarlık yatırımla tamamlanacak olan Anadolu Tarım ve Hayvancılık Tesisi, 3 ay sonra 15 ton, tam kapasite çalışmaya başladığında günlük 30 ton süt üretecek. 10 milyon dolarlık büyük proje kapsamında istihdam edilen işçi sayısı da bu süre sonunda 36'dan 50'ye çıkacak.

Amerika'dan getirtilen holstein cinsi 600 sağmal büyük baş inek ile 300 buzağının bulunduğu tesis, 2013 yılı sonunda 960'ı sağmal büyük baş olmak üzere 2 bin 600 büyük baş hayvan sayısına ulaşacak. İdari bina, kuru ot deposu, silaj perdeleri, 3-7 ay buzağı barınağı, 8-22 ay genç hayvan barınağı, sağmal inek barınağı, kuru dönem alanı, doğumhane, revir barınağı, sağım hane, sıvı ve katı gübre havuzlarından oluşan tesiste, son teknoloji süt sağım teknik ve yöntemleri uygulanıyor.

"DAMIZLIK DÜVELERİN 2-3 YIL SONRA SATIŞINA BAŞLAYACAĞIZ"

Tesisle ilgili bilgi veren Özel Anadolu Hastaneleri ile Anadolu Tarım ve Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Dt. Celal Civcioğlu, Devrekani'de Gökkale Tarım ve Hayvancılık Tesisi'nin ardından, Anadolu Tarım ve Hayvancılık Tesisi'nin de kurulmasıyla ilçenin, Kastamonu'nun hayvancılıktaki üs bölgesi konumuna geldiğini söyledi.

Her iki tesisteki uygulamaların Devrekanililerin geleneksel hayvan yetiştiriciliği anlayışının değişmesine katkı verdiğini belirten Civcioğlu, ?Çok değerli olan, 25 ile 40 litreye kadar süt veren damızlık düvelerin 2 ya da 3 yıl sonra satışına başlayacağız. Bu da Devrekani'de hayvancılığın gelişmesine büyük destek sağlayacak. Ayrıca, tarım da yapıyoruz. 120 dönüm arazimiz var. Bunun yanı sıra bölge halkından 2 bin dönüm arazi kiraladık. Gökkale Tarım ve bizim tesislerimizle Devrekani, Kastamonu'nun hayvancılık üssü oldu. Bu yatırım 10 milyon dolarlık olabilir ama tesisin bölgeye etkisi 100 milyon dolardır.? diye konuştu.

"HASTALIKTAN ARİ BELGESİ ALACAĞIZ"

Hijyenik ve sağlıklı ortamlarda üretilen sütlere büyük firmaların talep gösterdiğini belirten Celal Civcioğlu, "Kaliteli sütü firmalar da destekliyor. Şu an hastalıktan ari belgesi almak için başvurduk. Ürettiğimiz 8 ton sütü Ülker'e veriyoruz.? ifadelerini kullandı.

Tesis tamamlandıktan sonra, Devrekani'ye üretilen sütü işleyecek bir Süt Entegre Tesisi kurmanın, planları arasında olduğunu da belirten Celal Civcioğlu, ?Süt Ürünleri Entegre Tesisi, ilerleyen yıllardaki hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu tesiste sistem oturduktan sonra entegre tesis alanında bir yatırım düşünüyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber