Emniyet tercüman arıyor

Haber Giriş : 16 Haziran 2005 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'ye iltica eden ya da sığınma talebinde bulunan yabancılar için Afganca, Somalice, Arapça, Farsça ve İngilizce bilen tercümanlar kiralayacak...

TÜRKİYE'YE iltica eden ve ya BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla başka bir ülkeye iltica etmek üzere Türkiye'den ikamet izni talep eden yabancıların valiliklerce kişisel belgelerinin tercümelerinin yapılması gerekiyor. Valilikler, bugüne kadar gönüllü öğretmenler, görevli memurlar ve emniyet mensuplarınca bu hizmeti yerine getiriyordu. Ancak tercüme hizmeti yapanlara bir ücret ödenmiyordu. İşte bu durum, ?gönüllü' tercüman bulunamaması sıkıntısına yol açtı.

25 YTL ücret ödenecek

Emniyet Genel Müdürlüğü Hudut İltica ve Yabancılar Daire Başkanı Mehmet Terzioğlu, çözümü tercüman kiralamakta buldu. Terzioğlu'nun önerisi İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu tarafından da desteklendi. Bu amaçla her bir yabancının mülakatı, kişisel evrakları ile mülakatta delil olarak sunduğu belgelerin tercümesi karşılığı 25,00 YTL ödenmesi kararlaştırıldı. İçişleri Bakanlığı, şimdi mülteci statüsü belirlemede usulüne göre tam bir inceleme yapabilmek için Afganca, Somalice, Rusça, Arapça, Farsça, İngilizce gibi ihtiyaç duyulacak diğer dillerde müracaat sahiplerinin mülakatlarının yapılması ve ibraz edeceği belgelerin çevirilerini yapmak üzere tercüman arayışına girdi. Tercüman seçiminde kamu görevlisi (öğretmen, emniyet mensupları, diğer memurlar) tercih edilecek. Gizlilik esasları için mütercimlerle taahhüt protokolü imzalanacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber