Şimşek: Toplam bütçenin yüzde 28'i memur maaşlarına gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmelere değindi. Memurlara son 9-10 yılda refah payının fazlasıyla verildiğini söyleyen Şimşek, ortalama memur maaşlarında 2002 sonundan bu yana, 2011 sonu itibarıyla yüzde 228'lik bir artış olduğunu belirtti. Şimşek, en düşük memur maaşındaki artışın ise yüzde 300'lerin üzerinde olduğunu söyledi. Şimşek, geçen sene enflasyonun öngörülenden yüksek çıktığını hatırlatarak, yılbaşından itibaren yüzde 2.7'lik enflasyon farkının hemen yansıtıldığını anlattı. Bugün konuşulan enflasyonun son 12 aya ait enflasyon olduğunu ifade eden Şimşek, bunun farkının yansıtıldığını bildirdi. Yılın ilk yarısında enflasyonun yüzde 3.5'i geçmeyeceği şeklinde tahminler yapıldığını hatırlatan Şimşek, geçerse farkın verileceğini söyledi. Yılın ikinci yarısına ilişkin de yüzde 4'lük bir öneri söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, ?Sonuç itibarıyla memurumuzun hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmesi söz konusu değildir? dedi. Şimşek, son 9-10 yıla bakıldığında refah payının fazlasıyla verildiğinin görüleceğini belirterek, ?Yüzde 228'lik ortalama bir artış söz konusu? açıklamasında bulundu.

Personel gideri 10 yılda 5 kat arttı

Bütçe içerisinde personel giderlerinin 22 milyar liradan 100 milyar liraya çıktığını açıklayan Şimşek, 5 katlık bir artışın söz konusu olduğunu ve bütçe içerisindeki payın da yüzde 18'den, yüzde 28'e çıktığını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: ?Memurlar 2002'de bütçenin toplamından yüzde 18'lik pay alırken, bugün yüzde 28'lik pay alıyor. Bu 2011 rakamı. 2012'de verilecek ilave artışlarla birlikte bu payın yüzde 30'a ulaşması ihtimali son derece yüksek. Memurumuzu, işçimizi de tabii ki gözeteceğiz. Ama aynı zamanda bunu gözetirken, kamunun diğer hizmetlerini de gözetmemiz lazım. Kamu personel gideri 100 milyar lira. Bu sene SGK'ya yapacağımız katkı 70 milyar lira. SGK'nın emeklilere ödeyeceği maaş 105 milyar lira.?

Karara saygı göstereceğiz

Maliye Bakanı Şimşek, ?Şu anda konu Hakem Kurulu'na gidecek. Orada çıkacak karara hepimiz saygı göstereceğiz. Ama biz memurumuzu bugün de yarın da gözeteceğiz, hiçbir şekilde enflasyona ezdirmeyeceğiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber