Faruk Çelik: Son 10 yılda memurlarımıza yüzde 228 ortalama zam yapmışız/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2012 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin, ''Yüzde 6, 6,5 civarında olacak bir enflasyon beklentisine karşı yüzde 7,6'lık bir ücret zammını teklif etmişiz'' dedi.

Çelik, Sivas Valisi Ali Kolat'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Sivas'ın, cumhuriyetin kuruluş merkezi olması hasebiyle önemli bir kent olduğunu söyledi.

Bir basın mensubunun 2012 yılı memur zammıyla ilgili yaşanan süreci hatırlatması üzerine Çelik, ''Talepler sınırsız, taleplere itiraz etme hakkımız yok. Daha çok istemek, Hükümetler de daha çok vermek isterler. Ama defalarca söyledim, burada da söylüyorum. Vereceğiniz şeyin karşılığı varsa ülkeyi doğru yönetiyorsunuz demektir. Vereceğiniz şeyin karşılığını temin etmeden veriyorsanız, yalnız memurlara değil, 74 milyona haksızlık ve yanlış işlem yapıyorsunuz demektir'' diye konuştu.

''Biz hesabımızı, kitabımızı iyi yaparak yürüyen bir hükümetiz'' diye konuşan Çelik, şunları kaydetti:

''Yani keyfi uygulamalardan, popülist yaklaşımlardan, hamasetten uzak durmaya çalışıyoruz. Memurlarımıza, çalışanlarımıza şunu söylüyoruz; 'Sizi kesinlikle enflasyona ezdirmeyeceğiz.' Ülkemizde enflasyon rakamlarına bakıyoruz. Son 10 yılda enflasyonun kesin rakamı yüzde 135,3. Yani 10 yılda oluşan enflasyon rakamı yüzde 135,3. Memurlara verdiğimize bakıyoruz. Memurlarımıza yüzde 228 ortalama zam yapmışız. Şimdi yüzde 228 mi büyük, yüzde 135,3 mü- Böyle bir tablo var önümüzde. Bizim memura bakışımız, çalışana bakışımız bu. Ama şu ifadeyi de saygıyla karşılıyoruz; 'Efendim memura daha fazla verelim.' Daha fazla verelim tabi, biz de aynı görüşteyiz. İşte pastayı büyütmek gerekiyor. Pastayı büyütünce vereceğimiz, ya memurdur, ya işçidir, ya yoldur, ya hastanedir, ya ilaçtır, neyse... Tarımdır, hayvancılıktır, her alanda bu imkanlarımızı seferber ediyoruz. Hayvancılık kredilerine dikkat etmenizi istiyoruz. Verdiğimiz sıfır faizli krediler, bu çabaların ürünü diye düşünüyorum.''

-''Tamamen Hakem Heyeti'nin takdirindedir''-

Bakan Çelik, toplu sözleşme müzakerelerinde ücret zammı olarak teklif ettikleri rakamın yüzde 7,6 olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bunun yanında diğer hizmet kollarında yaptığımız anlaşmalar var. 11 hizmet koluna verdiklerimiz var, onları söylemiyorum. Yalnız ücret zammı olarak 7,6. Beklenen enflasyonu ise Merkez Bankası açıkladı. Yılın ilk yarısında bir sapma yok, 3 ile 3,5 arasında olacak. İkinci yarıda daha da düşeceği ifade ediliyor. Yüzde 6, 6,5 civarında olacak bir enflasyon beklentisine karşı, yüzde 7,6'lık bir ücret zammı teklif etmişiz. Daha çok istiyor memurlarımız, konfederasyonlarımız. Saygı duyuyoruz. Hakem Heyeti'ne gitti. Hakem Heyeti salı günü en geç kararını açıklayacak. Açıklarken de tabi ki, ülkenin gerçekleri, mali disiplin uygulamaları, 74 milyonun talepleri, her şey, yani bütün ekonomik veriler önlerinde olacak. Bir taraftan da memurlarımızın geçim şartlarını, memurlarımızın taleplerini yan yana koyacaklar. Bizim müzakerede aldığımız kararın haklılığına inanırlarsa, Hakem Heyeti tarafından onaylanıp geçer. 'Hayır' denirse, 'burada fazla verilmiş, biraz eksiltin' der, 'az verilmiş' derlerse, arttırırlar. Bu tamamen Hakem Heyeti'nin takdirindedir.''

Bakan Çelik, SGK Sivas İl Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasının açılışında, Türkiye'de yıllarca özlemi duyulan ekonomik ve siyasi istikrar sayesinde nelerin başarıldığını herkesin gördüğünü söyledi.

Önemli mesafeler kat ettiklerini, bunun siyasi istikrarla sağlandığını dile getiren Çelik, ''Siyasi istikrarın olmadığı 90'lı yıllar, kayıp yıllardır. 80'li yılların yarısı, kayıp yıllardır. 70'li yıllar, kayıp yıllardır. Bu ülke son 50 yılda, 30 yılını kayıp yıl olarak geride bırakmıştır. Sen ben kavgasıyla geçirmiştir. Neticede kaybeden ülkemiz olmuştur'' diye konuştu.

Siyasi istikrarın olduğu yıllarda başarının geldiğini belirten Çelik, birilerinin hayal bile edemediği şeyleri gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin artık yardım talep eden değil, yardım eden ve gündem belirleyen bir ülke haline dönüştüğünü söyledi.

Gece gündüz demeden çalıştıklarını, 2 milyon emekliyi ilgilendiren intibak sorununu çözdüklerini anımsatan Çelik, yapılan gayretli çalışmalar sonucunda, haksızlığa uğrayan emeklilerin haklarını 1 Ocak 2013'te alacaklarını bildirdi.

-2012 yılı memur maaş zamları-

Memur maaşlarına 2012 yılı için yapılacak zamlara da değinen Bakan Çelik, şunları kaydetti:

''Memurlarımızla ilk kez toplu sözleşme masasına oturduk. Kim ne derse desin memurlarımız için son derece önemli bir kazanımdır. Masada bir ay boyunca tartıştık, değerlendirdik ve kendilerine yüzde 7,6 zam önerdik. Enflasyonun yüzde 6,5 olacağı bir ortamda, dünya devletleri, maaşları yüzde 40 indirirken, emekli maaşlarını sabitlerken, kamuda çalışanların sayısını azaltırken, yani işten çıkarırken, Türkiye enflasyonun üzerinde zam yapan bir ülke konumundadır. Ve bunu memur kardeşlerimizle paylaşmaya çalıştık. Dedim ki '10 yıl içerisinde enflasyon yüzde 135, ama 10 yıl içerisinde ortalama kamu çalışanlarına yaptığımız zam yüzde 228.' Hangi hükümet, hangi bakan, daha fazla kamu çalışanlarına vermek istemez. Maaş iki milyar ise 4 milyar vermek isteriz. Ama çocuklarımızın geleceğini karartarak değil, hazineyi borçlandırarak değil, faizleri yükselterek değil... Eldeki imkanlarınızı artıracaksınız, artırdığınızı memurlara, işçilere ve çiftçilere vereceksiniz. Biz öyle yapıyoruz. O yüzden aldatan olmayacağız. Kesinlikle ciddi, tutarlı politikalardan vazgeçmeyeceğiz. Türkiye, her gün kazanıyor. Hatırlayın 1991'i, bir gram açığı olmayan bir Sosyal Güvenlik Kurumumuz vardı. Bir lira açığı yoktu. Ama çıktılar meydanlara, mikrofonları ellerine aldılar. 'Ne istiyorsanız söyleyin' dediler. 'Borçlanarak emeklilik, genç yaşta emeklilik, verdim gitti' dediler. Verdiler, ne oldu biliyor musunuz- 38 yaşında, 42 yaşında insanlar emekli oldu. O insanlar sevindiler, 'ne güzel, genç yaşta emekli oldum' diye. Ama çocukları bugün ağlıyor. Böyle bir yönetim dünyanın neresinde var-''

-Emekli sayısı-

Bakan Çelik, Türkiye'de iki çalışana bir emekli düşmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''17 milyon 500 bin kayıtlı çalışanımız var. Ama 10 milyon emeklimiz var. Neredeyse, iki çalışana bir emekli düşmüyor. Oysa dünyanın gelişmiş ülkelerinde, sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi açısından 4 çalışana bir emekli olması gerekiyor. Bizdeki popülizm, maalesef bu dengeleri alt üst etti. Ve bu sıkıntının üstesinden gelmek için yoğun bir mücadele içerisindeyiz. Neredeyse bizimle eşdeğer olan Almanya'ya baktığımız zaman orada 37 milyon çalışan var. Emeklide bizim oranımızda. Oradaki aktif-pasif mukayesesini yaptığınızda sürdürülebilir bir tablo var. Ama bizde maalesef çok genç yaşta emeklilik kademeli bir şekilde devam ediyor.''

Vatandaşların SGK hizmetlerinden yüzde 80 memnun olduğunu aktaran Çelik, kalan yüzde 20'nin de memnuniyeti için SGK çalışanlarından özverili şekilde çalışmalarını sürdürmelerini istedi.

Daha sonra Bakan Çelik, Vali Ali Kolat, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve diğer ilgililerle SGK Sivas İl Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasının açılış kurdelesini kesti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber