DP: Darbelere liderlik yapanların makam ve ünvanları geri alınsın

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, darbelere liderlik etmiş olanların, hayatta olmasalar bile her türlü makam ve unvanlarının geri alınmasının şart olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uysal, "Başta Cemal Gürsel, Kenan Evren olmak üzere, darbelere liderlik etmiş olanların cumhurbaşkanı sıfatları yok hükmünde kabul edilip, kendileri Türkiye Cumhuriyeti Devleti cumhurbaşkanları sıralamasından çıkarılmalıdır. Gasp ettikleri bu yüce makamdan kaynaklanan her türlü maddi ve manevi haklar ellerinden alınmalıdır." dedi.

Partisinin, Eskişehir il başkanlığında konuşan Uysal, 27 Mayıs ihtilalini sert bir dille eleştirdi. Türk siyasi hayatında ilk kez serbest seçimle işbaşına gelmiş, her girdiği seçimde millet iradesiyle yeniden yetki almış ve milli iradeye dayalı hizmet vermekte olan Demokrat Parti (DP) iktidarına karşı Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanan bir cuntanın müdahalesiyle demokrasinin yaralananarak malul hale geldiğinin altını çizen Uysal, "Ne yazık ki ordumuzun içine atılan bu kötü tohum daha sonraki yıllarda yine yeşermiş, bizi çeşitli müdahale ve darbelerle yüz yüze bırakmıştır. Kuşkusuz ki darbeci ve müdahaleci bir zihniyet, sadece Türk siyasi hayatına, demokrasisine değil, aynı zamanda kahraman silahlı kuvvetlerimize de büyük zararlar vermiştir." diye konuştu.

Her türlü darbe ve müdahale iklimini kurutmak bakımından kararlı bir sivil duruş sergilemek için DP olarak birkaç önemli önerileri olduğunu vurgulayan Uysal, başta Cemal Gürsel ve Kenan Evren olmak üzere, darbecilerin unvanlarının geri alınması gerektiğini ifade etti. Uysal, şöyle konuştu:

"Darbeler kitlelerde derin ızdıraplar, elemler, telafisi kabul olmayan mağduriyetler yaratırken, darbenin faili cunta mensupları için akılların almayacağı, kendi hayal dünyalarını bile aşan imkan ve ortamlar yaratmıştır. Bu cuntacıların, darbecilerin millete karşı gerçekleştirdikleri eylem ve işlemleri ile sahip oldukları maddi ve manevi zenginlikleri hiçbir şekilde hak etmedikleri, kendilerine yakıştırdıkları her türlü unvan ve sıfatı ve bunların maddi ve manevi getirilerini gasp ettikleri açıktır. Bu bakımdan darbeler ve müdahaleler neticesinde darbe liderlerinin kendilerini yerleştirdikleri her türlü kamusal makam ve unvanının hayatta olmasalar bile geri alınması şarttır. Bu bağlamda, başta Cemal Gürsel'in, Kenan Evren'in, cumhurbaşkanı sıfatları yok hükmünde kabul edilip, kendileri Türkiye Cumhuriyeti Devleti cumhurbaşkanları sıralamasından çıkarılmalıdır. Devlet tarihimiz için de hiçbir şekilde bu sıfatlarla anılmamalıdır."

Bu kişilerin, tarih kitaplarında cumhurbaşkanı sıfatıyla zikredilmemesi ve okullarda çocuklara, bunların eski cumhurbaşkanları sıfatıyla takdim edilmemesi gerektiğinin altını çizen Uysal, "Gasp ettikleri bu yüce makamdan kaynaklanan her türlü maddi ve manevi haklar ellerinden alınmalıdır. Keza kendileriyle birlikte darbeye ortak olan Milli Birlik Komitesi'nde ve Milli Güvenlik Konseyi'nde yer alan kişilere verilen sivil unvanlar yok hükmünde sayılmalı. Bu unvanlardan hareketle işletilen özlük hakları geri alınmalıdır. Bu isimlerin tamamı hayatta olup olmadıklarına bakılmaksızın, milli gurumuz olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubiyetlerini kullanarak işlemiş oldukları bu suçlardan ötürü askerlik hayatlarında elde ettikleri her türlü rütbeden arındırılıp askerlik mesleğinden çıkarılmalıdır." diye ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber