Elitaş: AB'nin verdiği sözleri yerine getirmemesi ilişkileri olumsuz etkiledi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AB'nin verdiği sözleri yerine getirmemesinin ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elitaş, Meclis'te Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile görüştü. AP Başkanı Schultz'u Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Elitaş, "Türkiye, bölgesinde ve dünyada yükselen bir yıldız konumunda. Küresel krizin etkilerini taşımayan, bölgedeki olayları hassas bir şekilde takip eden bir ülke. Global dünyada artık ülkeler arası ilişkiler önemli hale gelmiştir. Dünyanın her köşesinde ortaya çıkan sorunlar, gelişmiş ülkelerin en önemli sorunu haline gelmiştir. Bu süreçte Afrika'daki Arap Baharı, Ortadoğu'daki siyasi sıkıntılar ve bazı ülkelerin yaşadığı açlık, gelişmiş ülkelerin en önemli sorunu ve üzerinde durmaları gereken konudur." dedi.

Gelişmiş ülkelerin dünyadaki sorunları takip ederken ilgi sebeplerinin, 'yeraltı kaynaklarından nasıl faydalanırım' olmaması gerektiğine dikkat çeken Elitaş, "Gelişmiş ülkelerin katkısı, halkların huzur ve barış içinde yaşamalarını sağlamak yönünde olmalı." görüşünü dile getirdi.

Schultz'un AB ile ilişkiler konusundaki sorusuna karşılık, Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını, ancak AB'nin samimiyet dışı yaklaşımlarının, vatandaş nezdinde AB'ye bakışı olumsuz etkilediğini belirten Elitaş, 2004 yılında Annan Planı'nın kabul edildiğini ancak AB tarafından verilen sözlerin tutulmadığını hatırlattı. AB'nin, 200 bin nüfuslu ülkenin şımarık tavırlarına göz yumduğunu aktaran Elitaş, "10 yıl önce özellikle ekonomik yönden Türkiye'nin AB üyeliğine çok ihtiyacı vardı. Eskiden AB ile müzakereler olmazsa olmazdı. AB'nin verdiği sözleri yerine getirmemesi ilişkileri olumsuz yönde etkiledi." dedi.

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediğini belirten Schultz ise "Gerçeklerle yaşamak zorundayız. Kıbrıs AB üyesidir. Bizimle müzakere yürüten bir ülke olan Türkiye'nin AB üyesi olan Kıbrıs'ı tanımaması ilişkilere ağır bir yük getirmektedir. Geçmişten bahsetmek yerine ileriye bakmalıyız" şeklinde konuştu. Türkiye'nin AB için en önemli partnerlerden biri olduğunu söyleyen Schultz, "Erdoğan'ın ilk iktidar döneminde AB konusundaki heyecanı halka da yansıyordu, ancak artık bu heyecan azaldı." iddiasında bulundu. Açıklamaların ardından görüşmeler basına kapalı olarak devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber