Airbus A350 XWB için kanatçık teslim töreni

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiği A350 XWB'nin ilk aileronlarını (kanatçık) Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya ve üst düzey Airbus yöneticilerinin katılımı ile bugün gerçekleşen törende, Airbus'a teslim etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek teknoloji ürünü olan ve TUSAŞ'ın Ankara'da yer alan tesislerinde üretilen bu parça, uçağın en önemli uçuş kontrol yüzeylerinden birini oluşturuyor. Airbus, önümüzdeki 20 sene içerisinde A350 XWB kategorisinde 6425 uçaklık bir pazar olacağını öngörüyor. TUSAŞ, tüm A350 XWB uçakları için aileronların tek üreticisi konumunda bulunuyor.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, ?Airbus'la TUSAŞ arasında başlangıçta bir askeri proje ile başlayarak çok başarılı bir ticari ortaklığa dönüşmesinden memnuniyet duyuyorum. Bizim için gurur verici bir gelişme. 1990'larda başlayan Airbus-TUSAŞ tanışıklığı ve ağırlıklı olarak 'A400M projesiyle başlayan bir tanışıklık. Öncelikle parça imalatları sınırlıyken daha sonra sadece bunların üretimi değil tasarımına da giden bir tanışıklık haline geldi? şeklinde konuştu.

?TUSAŞ'ın bu performansı artık Airbus'ın uçak teslimat performansını belirler bir noktaya gelmiş durumda? diyen Bayar, ?Dolayısıyla bu Airbus'ın TUSAŞ gösterdiği güveni ifade ediyor ve aynı zamanda TUSAŞ'ın hatta Türkiye üzerindeki sorumluluğu da ifade ediyor? dedi.

Bayar, sivil havacılık konusunda çok büyük bir performans olduğunu ve bu konuda çalışmalar yapıldığını belirterek, ?Türkiye'de havacılık imalatında çok ciddi bir potansiyel bulunuyor. Türk savunma ve havacılık sektörü, havacılık sanayinde dünyada önemli bir oyuncu. Üretim üssü haline gelebilir. En az 10 milyar dolarlık havacılık üretim hacmi Türkiye için çok kısa vadede ulaşılabilecek bir hacim? diye konuştu.

?TUSAŞ'TAN YAKIN ZAMANDA KENDİ UÇAKLARIMIZIN DA ÇIKTIĞINI GÖRECEĞİZ?

?TUSAŞ'ın havacılık alanında sektörün temsilcisi olarak uluslararası havacılık şirketleriyle çalışan ve onların güvenini kazanan bir ana yüklenici konumunda? olduğunu vurgulayan Bayar, ?Bir takım yapısal parça imalatları diyebileceğimiz kendi özgün projelerimiz de var. İnşallah TUSAŞ'tan yakın zamanda kendi uçaklarımızın da çıktığını göreceğiz. Bu sene içinde bu hedeflere ulaşmayı bekliyoruz ve birçok projemiz tamamlanma aşamasında? ifadelerini kullandı.

A350 Uçağı için Airbus firmasına başarı dileyen Bayar, ?Havacılık pazarında ümit ediyoruz ki çok başarılı bir uçak olur. ?Kanatçık' olarak geçiyor ama görüyorsunuz bu birçok uçağın kanadı olacak büyüklükte bir parça. Oldukça karmaşık, ileri teknoloji bir parçayı Türkiye'de üretim Airbus'a teslim etmenin gururunu yaşıyoruz? dedi.

Airbus firmasına verilen tekliflerin gerçekleşmesi halinde çok önemli bir havacılık üretim hacminin Türkiye'ye geleceğini işaret eden Bayar, sivil havacılık projelerinin önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti: ?Bu projelerdeki üretim sayıları yüksek olduğu için ayda 40-42'lara varan bir teslimat hacminden bahsediyoruz. Kanatçıklarda ayda 12'ye varan bir teslimat hacminden bahsediyoruz. Askeri uçaklara göre çok daha yüksek bir üretim hızı seyir uçaklarda söz konusu. Bu da demektir ki; yan sanayinin bu projelere katılımı çok daha etkin olabilir. Dolayısıyla sivil uçak üretim projeleri sayesinde hem Ankara'da hem Eskişehir'de hem de Türkiye'nin diğer yörelerinde olan ve bu sektöre yeni giren bir çoğu özel sektör kuruluşları bu alanda ciddi bir hacme ulaşabilirler.

?BU TESLİMAT TUSAŞ'IN YETENEKLERİNİN BAŞARISI?

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, ?TUSAŞ bugün gerçekleştirdiği bu teslimatla bir kez daha havacılık sanayinde dünya oyuncusu olduğunu gösterdi. Bu teslimat TUSAŞ'ın yeteneklerinin, zamanında teslim ve rekabetçi fiyat politikalarının bir başarısıdır? dedi.

Kaya, şunları kaydetti: ?Airbus'a bu yüksek teknoloji ürünü yeni nesil uçak A350 projesinde bize gösterdiği güvenden dolayı teşekkür etmek isterim. Bu proje ile Airbus, Türkiye'deki nitelikli bir istihdama katkıda bulunmanın yanı sıra, TUSAŞ mühendisleri ile tasarım süreci boyunca yakın koordinede çalışarak teknoloji transferine de katkıda bulunmuştur. TUSAŞ da bu güvene sadık kalmış ve sizlerin de bugün tanık olduğu gibi aileron'ları zamanında Airbus'a teslim ederek uluslararası pazarda yeteneklerini kanıtlamıştır.?

?TUSAŞ, AİRBUS'IN BİRİNCİ SEVİYE TEDARİKÇİSİ OLARAK ŞİRKETİMİZİN BİR UZANTISI HALİNE GELDİ?

Airbus tedarik zincirinden sorumlu Başkan Yardımcısı Klaus Richter ise, ?TUSAŞ uzun zamandır Airbus'ın ortağı ve Airbus programlarına katkıları artarak çoğaldı. Bugün ise TUSAŞ Airbus'ın birinci seviye tedarikçisi olarak şirketimizin bir uzantısı haline geldi. Bugün bu yakın işbirliğinin meyvesi olan ve TUSAŞ'ın yetenekli çalışanları tarafından tasarlanan ve üretilen A350 XWB'nin ilk aileronlarını teslim almaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. TUSAŞ gibi ortaklarımızla birlikte tasarladığımız A350 XWB, son teknoloji aerodinamik sistemi, tasarımı ve teknolojik özellikleri ile havayollarının verimliliğinde yeni bir sayfa açarken yolculara da daha konforlu bir yolculuk deneyimi sunacaktır? şeklinde konuştu.

?TUSAŞ, 1988 YILINDAN BERİ AİRBUS'İN TEDARİKÇİLERİ ARASINDA YER ALIYOR?

TUSAŞ, 1988 yılından beri Airbus'in tedarikçileri arasında yer alıyor ve A350 XWB aileronları dışında Airbus'ın pazar lideri A320 ailesi uçaklarının tüm 18 numaralı gövde panellerini üretiyor.

Aynı zamanda Airbus Military'nin A400M programının endüstriyel ortağı da olan TUSAŞ, bu uçağın da ön orta gövde, paraşütçü kapıları, arka gövde üst bölüm, kuyruk konisi, kanatçık ve sürat frenlerinin tasarımından ve üretiminden sorumlu.

Yepyeni ve orta boyda geniş gövdeli uçaklardan oluşan A350 XWB ailesi, değişken yakıt fiyatları, artan yolcu beklentileri ve çevresel duyarlılık sorunlarını aşıp havayollarına orta ve uzun menzilli rotalarda verimli operasyon imkânı sunacak. Çok sessiz ve yüksek konforlu olan kabin, bir sıradaki koltuk başından koltuk sonuna 5.58 metre boyutu ve kişi başı 46 cm'lik (18 inçlik) koltuk genişliği ile en konforlu koltuğu sunuyor.

A350 XWB Ailesi gerçek uzun menzil kapasitesine sahip, 15,580 kilometre kadar, 3 yolcu versiyonundan oluşuyor. Klasik 3 sınıf konfigürasyonunda A350-800 270 koltuk, A350-900 314 ve A350-1000 350 koltuk kapasitesine sahip, 787den 13 cm. (5 inç) daha geniş, konforlu ve verimli bir kabin sunuyor. Bugüne kadar bu uçak tipi için 34 müşteriden toplam 548 uçak siparişi almış bulunuyor.

?A350 XWB, AİRBUS'IN ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ UÇAKLARININ EN YENİ ÜYESİ?

A350 XWB, Airbus'ın orta büyüklükteki uçaklarının en yeni üyesi. Bu yüksek verimliliğe sahip uçaklar en son teknoloji, aerodinamik yapı ve tasarımı bir arada bulundurarak bugün aynı kategoride uçan uçaklara oranlar yüzde 25 daha fazla yakıt verimliliği ve daha düşük operasyon maliyetleri sunuyor. A350 XWB'nin gövde iskeletinin yüzde 70'den fazlası kompozitlerle (yüzde 53), titanyum ve gelişmiş alüminyum alaşımlarından oluşan gelişmiş malzemelerden oluşuyor. Uçağın yenilikçi gövdesinin tamamı Karbon Lifli Polimer (CFRP)'den oluşuyor ve böylece uçağın yakıt tüketimi azaltılırken bakım ve onarımı da kolaylaştırılıyor. A350 XWB, Airbus'ın önceki modellerinden edindiği kompozit materyal kullanma uzmanlığından yaralanıyor.

A350 XWB Ailesi 15,580km menzile kadar uçabilen 3 değişik yolcu versiyonundan oluşuyor. Tipik 3 sınıf konfigürasyonunda A350-800 270 koltuk sunarken, A350-900 314 ve A350-1000 ise 350 koltuk sunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber