Bebek ölümlerinde sebep bulundu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2005 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun, 8'e yükselen bebek ölümleriyle ilgili bakterinin adının 'Serratia' olduğunu belirterek, olayın kontrol altına alındığını açıkladı. Doç. Dr. Altun ayrıca, olayı bir tesadüf olarak kabul etmediklerini kaydetti.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 8'e yükselen bebek ölümleriyle ilgili hastane Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun bir basın toplantısı düzenledi. Altun, perşembe gününe kadar Yenidoğan Ünitesi'nde herhangi bir sıkıntı olmadığını, perşembe gününden bu yana gelişen enfeksiyon dalgasını araştırdıklarını bildirdi. Bu bakterinin anneler aracılığıyla da bulaşabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Altun, "İlaçlar, serumlar gibi birçok örneklerden kültür alıyoruz. Böylelikle bu bakterinin ünitemize nasıl bulaştığını öğreneceğiz. Şu anda ünitemizde 8 bebeğimiz var. Bir tanesinin kendini biraz daha toparladığını söylemiştik. Uygun antibiyotik tedavisine başladık. Hastanemizin diğer kısımlarında bir sorun yok. Sadece Yenidoğan Ünitesi'nde izole bir sorunla karşı karşıyayız. Bu tür üst düzey sağlık hizmeti verecek ünite olmadığı için bu hastaların tedavilerini biz sürdürüyoruz. Olay kontrol altına alındı" dedi.

Dün akşam ölen bebeğin 1.5 aydır hastanede bulunduğunu ve geçmişinden oldukça sorunlu olduğunu belirten Doç. Dr. Altun, bakterinin de tanımlandığını kaydetti. 'Serratia' adlı bakteriye yönelik antibiyotiğin çıkarıldığını ifade eden Doç. Dr. Altun, "Daha önce bu ünitemizde hiç karşılaşmadığımız bir bakteri. Başka ülkelerde zaman zaman karşılaştığımız bir bakteri; ama bizim ünitemizde hiç karşılaşmamıştık" diye konuştu. Bebeklerin ailelerine de bilgi verdiklerini kaydeden Altun, Cumhuriyet Savcılığı'nın da olaya el koyduğu için hem aileyi, hem de savcıyı bilgilendirdiklerini söyledi. Altun, ölen bebeklerin otopsilerinin de yapıldığını ifade etti.

"NORMAL SAĞLIKLI BEBEKLERDEN BAHSETMİYORUZ"

Bebeklerin ismini açıklamak istemeyen Altun, "Bakteriyel enfeksiyonlar temas ettiği hastanın birçok durumuna göre farklı reaksiyonlar gösterebiliyor. Bazen çocuklarda ateş yükselmesi oluşturabiliyor, bazen de tam tersine. Tamamen bulaştığı hastanın vücut savunma sistemine bağlı olarak farklı reaksiyonlar gösterebiliyor. Otopsi yapar yapmaz bir tanıya ulaşmak mümkün değil. Bir etkenle karşı karşıyasanız, laboratuar ortamında incelemek gerek. Kültürlerini yapmak gerek. Biz laboratuarda ölen bebeklerdeki enfeksiyonu ürettik. Onların antibiyotik testlerini de yaptık; ama Adli Tıp üretmedi. Bu ünitede izlediğimiz bebeklerin çoğu miadından önce doğmuş, düşük ağırlıklı bebekler. Bunlardan bazılarının organ yetersizliği olanlar var. Normal sağlıklı bebeklerden bahsetmiyoruz" ifadelerini kullandı. Bu ünitede ciddi sağlık sorunları olan bebeklerin izlendiğini, perşembe gününe kadar bu tür ölümler yokken, bunların birden olmasıyla alarma geçtiklerini kaydeden Doç. Dr. Armağan Altun, "Biz cumartesi günü bu çocukların mevcut hastalıklarından öldüklerini söyleseydik, bu olay da böyle olmazdı. 3 gün içinde 8 bebek kaybettik. Bu ünitede geldiğimiz noktaya kadar 8 bebek kaybetmemiştik. Bunu normal bir olay olarak kabul etseydik, tıbbı otopsilerini yaparak bu olayın üzerine gitmeseydik daha farklı olurdu. Biz bununla ilgili incelemeleri yaptık, farklı bir tabloyla karşı karşıya mıyız diye. Adli Tıp'ta yapılan otopsilerde de mutlaka aynı etkeni üreteceklerdir" dedi.

Hastane yönetiminin olayı bir tesadüf olarak kabul etmediğini vurgulayan Doç. Dr. Armağan Altun "Onun için cumartesi çocuğa otopsi yaptık; ama şu anda geldiğimiz noktada bu bakteriyi izole ettik ve buna yönelik tedbirlerimizi de aldık" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber