'Din ayrımı' Danıştay'dan döndü

Haber Giriş : 21 Haziran 2005 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 7'nci İdare Mahkemesi, camii, mescid ve Kuran kurslarına bedelsiz su verilmesi yönünde karar alırken, Protestan Kilisesi'nin bedelsiz su talebini reddetti. "Uygulama eşitliğe aykırı" diyen Danıştay, "Din ayrımı yapılamaz" diyerek kararı bozdu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, aldığı kararla, camii, mescid, Kuran kursu gibi dini yerlerden su ücreti alınmamasını kararlaştırmıştı.

KİLİSEYE SU FATURASI

Karara rağmen, kiliselere su faturası gönderilmesi dikkatleri çekti. Bir Protestan kilisesi, kendilerinin de "dini yer" kapsamında olduğunu belirterek, mahkemeye başvurdu.

MAHKEME REDDETTİ

Ankara 7. İdare Mahkemesi, ASKİ tarifeler yönetmeliğinde "bedelsiz su kullanımı hakkından yararlanacaklar" arasında, cami, Kur'an kursu ve mescid sayılırken, kilisenin sayılmadığını belirterek, davayı reddetti.

DANIŞTAY: "EŞİTLİĞE AYKIRI"

Kilise, kararın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle, Danıştay'a başvurdu. Dosyayı inceleyen Danıştay 8'inci Dairesi, Protestan Kilisesi'ne su verilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

BELEDİYENİN DİN AYRIMI YAPMASI DÜŞÜNÜLEMEZ

Protestan Kilisesi'nin "dini yerler" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilen kararda, "Belediye Meclisi kararında sayılan ibaret ve dini eğitim yerleri dışında bir başka dine ve inanca mensup ibadethanelerin sayılmamış olması kararın belirli bir din sakinlerinin mahalli mahiyette müşterek ve medeni ihtiyaçlarını tanzim ve tesviye ile mükellef olan belediyenin hizmet sunumunda dinsel farklılık gözetmesi düşünülemez" denildi.

KİLİSEYE BEDELSİZ SU

Danıştay 8'inci Dairesi, Protestan Kilisesi'nin bedelsiz su kullanımı hakkından yararlandırılması gerektiğini belirterek, Ankara 7'nci İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Dosyayı, yerel mahkemeye gönderdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber