MEB, bilgisayar ve internet kullanımı konularında hiçbir eğitime katılmayan bütün öğretmenleri zorunlu kursa tabi tutacak.

Haber Giriş : 13 Eylül 2003 06:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, bilgisayar ve internet kullanımı konularında hiçbir eğitime katılmayan bütün öğretmenleri zorunlu kursa tabi tutacak.

Bilgisayar ve internet üzerine gerçekleştirilecek 75 saatlik ?zorunlu hizmet içi eğitim' kursunun sonunda öğretmenler e?mail (elektronik posta) atmayı öğrenecek. Bakanlık yetkilileri, söz konusu projeye, ?çok sayıda öğretmenin bilgisayar bilmemesi ve hayatı boyunca internete bağlanmadığının tespit edilmesi' sebebiyle gerek görüldüğünü kaydetti.

Bir ilköğretim öğrencisinin internete girip dünyanın bir ucundaki başka bir arkadaşıyla chat yapıp mailleşebildiğini belirten yetkililer, buna karşılık öğrencilere bilgi aktaran binlerce öğretmenin mail adreslerinin bile olmadığını ifade etti. Türk Telekom'la imzalanacak protokol kapsamında bütün okulların ücretsiz olarak internete bağlanacağını anlatan yetkililer, ?Bakanlığımız hemen bütün ilan ve duyuruları internet aracılığıyla yapıyor. Bu sene öğretmenlik başvuruları bile internet üzerinden alındı ve başvurular sıfır hata ile sonuçlandı. Öğrencisi internet kullanırken, öğretmenin interneti bilmemesi kabul edilemez. Dolayısıyla öğretmenlerin internet kullanması bir zaruret haline geldi.? dedi.

Bir yılda 50 bin öğretmene kurs

Halen görev yapan 600 bin civarında öğretmenden yaklaşık 500 bininin kursa katılması planlanıyor. İlk yıl 50 bin öğretmene internet eğitimi verilmesi hedeflenirken, ileriki yıllarda sayının artması, eğitimden geçmeyen öğretmen kalmayıncaya kadar da kursların devam etmesi öngörülüyor. ?Günümüzün vazgeçilmez teknolojisi bilgisayar ve internet kullanımının bilhassa öğretmenler tarafından öğrenilmesi ve eğitim öğretim ortamında bu bilgi ve teknolojiden yararlanılmasının son derece gerekli' olduğunu vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu kapsamda bir proje başlattıklarını açıkladı. Bakanlığın her kademesinde görevli personelin ?bilgisayar ve internet kullanımı' konusunda eğitimden geçirilmesi için 1990'dan günümüze kadar birçok hizmetiçi eğitim kurs ve seminer düzenlendiğini hatırlatan Çelik, ?Ancak özellikle küçük yerleşim birimlerindeki taşra teşkilatımızda eğitici formatör bulunmaması, laboratuvar ve ödenek yetersizliği, personel hareketliliği gibi çeşitli sebeplerle yine önemli sayıdaki öğretmen, yönetici ve diğer personel eğitime alınamadı.? dedi.

Bakan Çelik, gerekli hazırlıkları yapmaları için il milli eğitim müdürlüklerine bir genelge gönderdi. Genelgeye göre, il, ilçe, kasaba, köy ve mezralarda bulunan tüm okul, kurum, il?ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevli öğretmen, yönetici ve diğer personelden ?bilgisayar ve internet kullanımı' kurslarına katıldığını belgeleyemeyen personelin toplam sayıları ile isim ve görev yerleri tespit edilecek. Bu kurslarda eğitim görevlisi olarak görevlendirilecek formatör öğetmenler belirlenerek planlamaları yapılacak. Kurslar, 2003?2004 öğretim yılı seminer döneminin başladığı 1 Eylül 2003 tarihi itibarıyla planlanıp, yarıyıl, yıl sonu seminer dönemleri ve uygun olan her zaman ve ortam değerlendirilerek kesintisiz olarak düzenlenecek. Kursiyer listeleri, kıdemi en az olan öğretmenlerden başlanarak hazırlanacak. Tüm bilgisayar laboratuvarları tam kapasite ile hizmete hazır hale getirilecek, dönüşümlü ve sürekli düzenlenecek kurslarda her kursiyere bir bilgisayar tahsis edilecek.

3 haftada bilgisayar
Öğretmenler, ilk beş saatte bilgisayarın kullanım alanları ile açma-kapama işlemlerini öğrenecek.

İkinci beş saatte virüsler hakkında bilgilendirilecek olan öğretmenler, ?masa üstü ayarlarının değiştirilmesi, disket biçimlendirme, dosya kopyalama ve silme' işlemlerini gerçekleştirecek. 3. haftanın sonunda ise, ?internetin tarihçesi, internete bağlanma, e-mail, internetten bedava e-mail alma, e-mail gönderme ve alma' bilgilerini edinecek. Son derste ise, ?istenmeyen mailleri engelleme, ileti kuralları oluşturma' konuları anlatılacak.

 

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber