Sezer'in sağlık sebebiyle affettiği teröristler dağda askerle çatışıyor

Haber Giriş : 22 Haziran 2005 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tunceli'de güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada ölü ele geçirilen 17 teröristten Ökkeş Karaoğlu'nun ardından Okan Ünsal ve eşi Berna Ünsal'ın da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in affıyla cezaevinden tahliye edildiği ortaya çıktı.

Sezer'in sağlık sebebiyle affettiği teröristler, dağlarda yeniden Mehmetçiğin karşısına çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Tunceli'nin Ovacık kırsalında güvenlik güçleri ile yasadışı Maoist Komünist Parti-Halk Kurtuluş Örgütü'ne (MKP /HKO) üye teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada öldürülen Okan Ünsal ve eşi Berna Ünsal'ın, hastalık (Wernicke Korsakoff) gerekçesiyle Sezer tarafından affedildiği ortaya çıktı. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Berna Ünsal, yasadışı örgüt üyeliğinden 15 yıl, eşi Okan Ünsal ise örgütün Ankara bölge sorumlusu olmak suçundan 22 yıl hapse mahkum olmuştu. Berna Ünsal 2001 yılında, eşi Okan Ünsal ise 2003'te Sezer tarafından affedilerek cezaevinden çıkmış. Berna Ünsal'ın babası eski bir kaymakam. Kocası Okan Ünsal ise emekli bir başkomiserin oğlu. Aynı çatışmada ölen ve 16 yıllık kesinleşmiş cezası bulunan Ökkeş Karaoğlu'nun da Edirne Cezaevi'nden yine Cumhurbaşkanı'nın affıyla çıktığı anlaşılmıştı.

Öte yandan bugüne kadar Sezer'in hastalık gerekçisiyle affettiği teröristlerin büyük çoğunluğunun yeniden terör örgütüne katıldığı belirlendi. Bunlardan güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada ölenlerin sayısının ise 10'u bulduğu belirtiliyor. 27 Ekim 2004'te Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Kızılcık köyünde güvenlik güçleri ile yasadışı TKP/ML-TİKKO militanları arasında çıkan çatışmada ölü ele geçirilen Orhan Gül, 3 yıl önce Sezer tarafından affedilmişti. Yine Gül'le birlikte hastalığı sebebiyle cezaevi şartlarında yaşamını sürdüremeyeceği raporu verilen bir Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP/C) militanı daha affedilmiş, katıldığı yasadışı bir eylemde yeniden gözaltına alınmıştı. Sezer'in ?sağlık sorunu' gerekçesiyle affettiği DHKP/C militanlarından 3'ünün de örgütün bombacısı olduğu ortaya çıkmıştı. Mardin'de bombalı saldırı hazırlığı yapan 3 PKK/Kongra-Gel üyesi ile birlikte yakalanan Mürşit Aslan da 2001 yılında Sezer'in affından yararlanmıştı. Sezer, göreve başladığı 16 Mayıs 2002'den 6 Ağustos 2003'e kadar Anayasa'nın 104. maddesi gereğince 225 mahkumu affetti. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in bir soru önergesine verdiği cevaba göre, Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği mahkumların 139'u terör örgütü üyesi. Affedilenlerin 31'i DHKP/C'li, 26'sı da Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB), 16?sı Dev-Sol, 15'i TKP-ML/TİKKO, 11'i ise MLKP üyesi. Affedilenlerin arasında 4 de PKK'lı var. Mahkumların affedilmelerine ilişkin prosedür Adli Tıp Kurumu'nun raporu ile başlıyor. Hasta mahkumlar kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçiyor. Hazırlanan rapor Çankaya Köşkü'ne gönderiliyor. Cumhurbaşkanı, dosyayı Adalet Bakanlığı'nın incelemesine sunduktan sonra Anayasa'nın 104. maddesinin verdiği yetkiyle mahkumun cezasını kaldırıyor.

Cemevinde tören

Tunceli'de güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada ölü ele geçirilen Ersin Kantar ve Dursun Turgut için dün Gazi Cemevi'nde bir tören düzenlendi. Daha sonra yaklaşık bin 500 kişi orak-çekiç figürlerinin bulunduğu bayraklara sarılan tabutları omuzlarına alarak yürüyüşe geçti. Göstericiler ?Katil devlet hesap verecek? şeklinde slogan atarken grubun maskeli üyeleri, duvarlara da yasadışı örgütün lehinde sloganlar yazdı. Yürüyüş yapıldığı güzergahta birçok esnaf dükkanlarını açmadı. Yaklaşık 3 kilometre omuzlarda taşınan cenazeler Cebeci Mezarlığı'nda toprağa verildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber