Ziraat Bankası 'inkâr' cezalısı

Haber Giriş : 22 Haziran 2005 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir çalışanının zimmetine geçirdiği parayı ödemeyen Ziraat Bankası davayı kaybedince bir de 'inkâr tazminatı' ödedi

Ziraat Bankası Caddebostan Şubesi'ndeki hesapları bir banka çalışanınca zimmete geçirilen, aralarında sinema sanatçısı merhum Kemal Sunal'ın vârisleri ile emekli orgeneral Muhittin Fisunoğlu'nun da bulunduğu mudiler, paralarına fazlasıyla kavuştu. Ziraat Bankası hesap sahiplerine yüksek faizin yanı sıra 'inkâr tazminatı' da ödemek zorunda kaldı.

Ziraat Bankası'nın fazladan ödeme yaptığı iddiası, TBMM KİT Komisyonu'nda gündeme getirildi. AKP Milletvekili Hamza Albayrak, zimmete geçirilen, 2002 rakamlarıyla 6,5 milyon YTL'nin mevduat sahiplerine ödenmesi gerektiği yönünde müfettiş raporuna karşın, bankanın ödeme yapmadığını belirtti. Bunun üzerine dava açan mudilere 2 milyon YTL ödemek zorunda kalındığını ifade eden Albayrak, bankanın inkâr tazminatı ve dava ücretinin yanı sıra yüksek faiz ödemek zorunda kaldığını anlattı. Albayrak, bu yüzden bankanın 900.9 bin YTL fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını öne sürdü. Bu arada, firar eden memurenin sorumluluğundaki ve Aralık 2002'den bu yana 'bubi tuzağı' korkusuyla açılamayan kasa da açıldı. Kasadan, 3 tabanca dışında takılar, 1 kredi kartı, 13 adet yatırım fonu ile 6 sayfa not çıktı. Ziraat'in Caddebostan Şubesi'ndeki zimmet, Ekim 2002'de bir mudinin başka şubeden para çekmeye gittiğinde hesabında parası olmadığını görünce ortaya çıktı.
Öte yandan, Aralık 2004'teki denetimde 1994-1996 arasında yatırım fonlarının yasal saatler dışında yapılan işlemler nedeniyle 7 milyon YTL açık verdiği belirlendi. Albayrak, bu işlemlerde kâr elde edilirse bazı kişilere pay edildiğini, zararın fona yansıtıldığını ifade ederek, bu uygulamadan faydalanan siyasiler, üst düzey bürokratlar, askerler ve banka yöneticilerinin ne kadar haksız menfaat sağladığının açıklanmasını istedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber