Samsun'da Misafir Anne Projesi'ne ilgi artıyor

Sağlık Bakanlığı'nın anne ve bebek ölümlerini azaltmak için 4 yıl önce hayata geçirdiği Misafir Anne Projesi, başarıyla yürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın anne ve bebek ölümlerini azaltmak için 4 yıl önce hayata geçirdiği Misafir Anne Projesi, başarıyla yürüyor. Anne adaylarını sağlıksız ev koşullarından kurtararak bebeklerini hastanelerde dünyaya getirmelerini amaçlayan projeden bu güne kadar ülke genelinde 18 bin 400, Samsun'da ise 102 kadın yararlandı.

Özellikle Doğu, Güneydoğu ve Kuzey Doğu Anadolu bölgelerinde elverişsiz hava ve ulaşım koşullarındaki yerleşim yerlerinde yaşayan, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan veya maddi sıkıntılar nedeniyle evde doğum yapma riski bulunan anne adaylarına yönelik yürütülen Misafir Anne Projesi, başarılı oldu. Anne adayları, doğum yaklaştığında isteğe bağlı olarak İl Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığı ile kurum araçlarıyla evlerinden alınıp uygun hastanelerde misafir ediliyor. Doğumun ardından ise yine araçlarla evlerine teslim ediliyor. Projeyle anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmeyi hedefleyen bakanlığın bugüne kadar hastanelere davet ettiği anne adayı sayısı ise 132 bine yaklaştı. Bakanlığın projeyi, süresiz olarak uygulamaya devam edeceği belirtildi.

GÜVENLİ ORTAMDA DOĞUM

Samsun'da da proje başarıyla devam ediyor. 4 yılda il genelindeki 102 anne adayı, daveti kabul ederek bebeklerini hastanelerle dünyaya getirdi. Projeyle ilgili Cihan'a konuşan Samsun Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, anne ve bebek ölümlerini azaltmak için gebelerin doğumlarını hastanede gerçekleştirmelerinin ve mutlaka bir sağlık personeli yardımı almalarının büyük önem arz ettiğini söyledi. Projenin ilde titizlikle uygulandığının altını çizen Dr. Kasapoğlu, "Anne adaylarımızın sağlıksız koşullarda bebeklerini dünyaya getirmeleri, hem kendisi hem de bebeği için büyük risk oluşturuyor. Onlara sağlık ve sosyal desteğin verilmesi, özellikle elverişsiz hava ve yol şartları, maddi imkan yetersizliği ve sosyal endikasyon gibi nedenlerle annelerin sağlıklarını tehdit edebilecek koşullar yerine uygun yerleşim merkezlerine nakledilerek güvenli ortamda doğumlarını gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu nedenle projemize ilgi de her yıl biraz daha artmaktadır." dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Kasapoğlu, 2008 yılından beri sürdürdükleri Misafir Anne Projesi'nin, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde yürütüleceğini de sözlerine ekledi.

Misafir Anne Projesi'nin Samsun'daki koordinatörü İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Hekimi Dr. Semra Avcı da bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadıklarının altını çizdi. 4 yılda 16 ilçeden 102 anne adayının projeden yararlandığını ifade eden Dr. Avcı, "Proje, elverişsiz hava şartlarında ve yol problemi bulunan kırsalda yaşayan hamile anne adaylarını taşımak için başlamıştı. Daha sonra buna sosyal endikasyon da eklendi. Samsun'da fazla kar yağmadığı için daha çok sosyal endikasyonu bulunan anne adaylarını taşıyoruz. Yoğun kar yağdığı zamanlarda ise helikopterimiz devreye giriyor. Aile hekimlerimiz, annenin gebeliğini tespit ettikten sonra doğuma kadar 4 defa muayene etmek zorunda. Muayenelerini yaparken son izlemelerinde nerede doğum yapacaklarını soruyorlar. Özel sebepleri olanları aile hekimlerimiz projeye davet ediyor. Doğum yaklaştığında ambulanslarla alıp hastanelere sevk ediyoruz. Doğumdan sonra da evlerine bırakıyoruz. Bugüne kadar her hangi bir olumsuzluk yaşamadık. Bebeklerimiz sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Proje süresiz bir şekilde devam edecek." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber