Erdoğan: Bölünmüş yol yapımında tarihi rekorlara imza attık/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, karayolu güvenliği konusunda insan merkezli bir kültür geliştirilemediğini belirterek, ''Türkiye, sadece demokrasi ve ekonominin kurallarına uyulmamasından kaynaklanan sıkıntılar, krizler yaşamadı. Diğer pek çok alanla birlikte karayolu güvenli hususunda da en çarpık anlayışın tehdidi altında kaldı'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Ankara Vilayetler Evi'ndeki Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısında, Trafik Güvenliği Kurulu'nu her ay düzenli olarak toplayarak alınan kararların hayata geçirilmesi sürecini titizlikle takibini sağladıklarını söyledi.

Yürütülen çalışmaları yakından izlediğini belirten Erdoğan, bugünkü toplantıda trafik güvenliğine, özellikle de kazalardaki ölümlerin azaltılmasını ilişkin temel politikaların görüşülüp karara bağlanacağını bildirdi.

Türkiye'de 23 milyonun üzerinde sürücü, 16 milyonun üzerinde de kayıtlı araç bulunduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Ülkemizin gelişmesine, zenginleşmesine paralel olarak sürücü ve araç sayısı yılda ortalama 1 milyon adet artıyor. Gerçekten de ülkemizde araç sahibi olma ve kullanma konusunda giderek yükselen bir eğilim var. Canlı veya cansız ulaşım araçları, her dönemde insanların ilgisini çekmiştir. İnsanlar kendilerine yoldaş olarak gördükleri bu araçlarla aralarında daima özel bir bağ kurmuşlardır. Türk dilinde at, Arap dilinde deve konusunda yüzlerce, binlerce farklı deyim, ifade, kelime bulunması bu ilginin sonucudur. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak atın devenin yerine motorlu araçlar aldı.

Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası'ndan beri arabaların bizim kültürümüzde, edebiyatımızda, şarkılarımızda yani hayatımızın her alanında daima önemli bir yeri oldu. Kamyonların, otomobillerin arkalarına, önlerine yazılan yazılar dahi kendi çapında bir külliyat oluşturacak düzeyde. Bununla birlikte karayolu güvenliği konusunda maalesef insan merkezli bir kültür geliştiremediğimizi de ifade etmek durumundayım. Türkiye, sadece demokrasi ve ekonominin kurallarına uyulmamasından kaynaklanan sıkıntılar, krizler yaşamadı. Diğer pek çok alanla birlikte karayolu güvenliği hususunda da en çarpık anlayışın tehdidi altında kaldı. Kurallara uymama alışkanlığı ve altyapıdaki yetersizlikler yüzünden yıllarca ülkemizin yolları adete kan gölüne dönüştü.''

-''Bölünmüş yol yapımında tarihi rekorlara imza attık''-

Başbakan Erdoğan, 1990 yılında Türkiye'de sadece 3 milyon 750 bin taşıt bulunduğu halde, bir yılda trafik kazalarında ölenlerin sayısının 6 bin 300'ü geçtiğini, 2000 yılında araç sayısının 8 milyon 300 bine çıkarken ölü sayısı 5 bin 500'lere gerilediğine dikkati çekerek, araç sayısının artmasına rağmen ölüm sayısındaki düşüşün sevindirici olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2011'de araç sayısının 16 milyona ulaştığını, trafik kazalarındaki ölü sayısının da 3 bin 800'e gerilediğini belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Nereden nereye. Elbette araç sayısındaki fevkalade artışa rağmen kazalardaki ölüm sayısını azaltmak kolay olmuyor. Hükümetlerimiz döneminden her alanda olduğu gibi bu konuda da çok önemli çalışmalar yaptık, pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik. Özellikle bölünmüş yol yapımında tarihi rekorlara imza atarak, ülkemizde ulaşımı fevkalade kolay, süratli ve güvenli hale getirdik.''

-''Bölünmüş yol uzunluğunu 21 bin 227 kilometreye çıkardık''-

En küçük yerleşim yerlerine kadar asfalt ya da stabilize yollar yaparak insanlara araç sürmede altyapı hizmeti sunmada başarılı şekilde yürütülen çalışmaların devam ettiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bitti mi? Hayır, daha yapacağımız çok iş var. Devlet olarak üzerimize düşeni yapacağız ve ondan sonra da halkımızdan kurallara uymasını isteyeceğiz. Hükümete geldiğimizde 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu buna ilave 15 bin 126 kilometre yeni yol yaparak 21 bin 227 kilometreye çıkardık. Daha önce sadece 6 ilimiz bölünmüş yol ile birbirine bağlı iken, bugün 74 ilimiz bölünmüş yol bağı ile birbirine bağlı. İnşallah önümüzdeki dönemde bütün illerimiz, bütün büyük yerleşim yerlerimiz arasında bölünmüş yol ağını kurmuş olacağız.

Bir yandan ulaştırma altyapısını güçlendirirken diğer yandan da karayolu kullanan sürücülerin ve yayaların eğitimine önem veriyoruz. İlkokulların 5. sınıflarına Trafik Güvenliği, liselerin 12. sınıflarına ise Trafik ve İlkyardım dersi koyarak bu konudaki eğitimi temelden başlattık. Önümüzdeki yıllarda trafik eğitimini anasınıfından itibaren başlatmayı planlıyoruz. Sürücü eğitim ve sınav sistemin de daha iyi, daha usta sürücüler yetiştirecek şekilde yeniden yapılandırmanın çalışmalarını yürütüyoruz.''

Toplantıda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, Adalet Bakanı Yardımcısı Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Yardımcısı Aşkın Asan, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Mustafa Demirer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Namık Ata, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Emin Zararsız, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Zahteroğulları, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Zeki Yıldırım, Trafik Hizmetleri Başkanı İsmail Baş, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Uğur Eroğlu katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı'nda trafik kazalarından kaynaklanan ölüm olaylarını yüzde 50 düşürmek amacıyla gelecek 10 yıllık dönemi kapsayan eylem planını görüşeceklerini ve karara bağlayacaklarını bildirdi.

Erdoğan, Ankara Vilayetler Evi'ndeki toplantıda, sürücülere ve araçlara yönelik etkin denetleme sistemleri oluşturduklarını ve bunları sürekli geliştirdiklerini ifade ederek, kurdukları elektronik denetim sistemleriyle trafik denetimlerinde yeni bir dönem başlattıklarını söyledi.

Tüm denetimler içinde bugün yüzde 13'lük paya sahip bu sistemleri, özellikle şehirlerarası yollarda giderek yaygınlaştırdıklarını belirten Erdoğan, şehiriçi yollarda belediyelere de elektronik denetim sistemi kurma yetkisini verdiklerini anlattı.

Belediyelerin de bu sistemleri kurmaya başlamalarıyla denetimlerin çok daha etkili hale geleceğine inandığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

''Aynı şekilde fahri trafik müfettişliği uygulamasını da genişletiyoruz. Yollarda meydana gelen kazalara acil yardım hizmetlerini süratle ulaştıracak bir sistemi de böylece hayata geçiriyoruz. Trafiğin yoğun olduğu karayollarında pek çok ilkyardım ve acil yardım istasyonu kurduk, kara, hava ve deniz ambulanslarının sayılarını artırdık, böylece şehir merkezlerin de meydana gelen kazalarda ilk 10 dakikada, kırsal alandaki kazalarda ise ilk 30 dakikada acil yardım müdahalesi yapılacak bir sistemi büyük ölçüde işler hale getirdik.

Bugüne kadar trafik güvenliğini artırmak amacıyla yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlarını almaya başladık; trafik kazaları nedeniyle meydana gelen ölüm olayları yüzde 23 azaldı. Trafik kazalarındaki ölüm olaylarını daha da azaltmak durumundayız. Kararlılığımız bu istikamette. Dünya genelinde trafik kazalarındaki kayıpları yüzde 50 oranında azaltma amacına dönük bir çalışma var. Biz de buna uygun olarak kendi eylem planımızı hazırladık. Eğitimden denetime, ulaşım altyapısından sağlık hizmetlerine kadar trafikle ilgili her alanda daha ileri iyileştirmeler yapıyoruz.''

Dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ederek bu doğrultuda gerekli her türlü tedbiri almaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, eskimiş araçların trafikten çıkarılması için attıkları adımları örnek gösterdi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Yani artık trafikte daha güçlü araçların olmasını, daha yeni araçların olmasını... Bunun için de burada Maliye Bakanlığı'mızı da devreye sokmak suretiyle araçların yenilenmesini teşvik edecek adımları da attık, atıyoruz. Dikkat ederseniz 9,5 yıl önce caddeler, trafik tamamıyla eski araçlarla adeta doluydu, yeni araç hakgetire. O zaman yıllık araç satış sayısına baktığınızda 90 binli rakamları görürsünüz, ama şimdi bakıyorsunuz araç satış sayıları artık 600 binlere ulaştı, milyona doğru yürümeye başladı. Böyle bir noktaya geldik.''

-''Yaygın ve derin bir bilinç oluşmasını sağlamak istiyoruz''-

Başbakan Erdoğan, ''trafik kazalarının ne büyük bir felaket olduğu'' konusunda yeterli bilincin oluşmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

''Meydana gelen her kazanın bir felaket, ölen her insanımızın ocaklara düşen bir ateş olduğunu herkese anlatmak durumundayız. Eğitim faaliyetleri, bilgilendirme kampanyalarıyla bu felaketi bütün boyutlarıyla kamuoyumuza anlatarak, karayolu güvenliği konusunda yaygın ve derin bir bilinç oluşmasını sağlamak istiyoruz. Bugünkü toplantımızda trafik kazalarından kaynaklanan ölüm olaylarını yüzde 50 oranında düşürmek amacıyla önümüzdeki 10 yıllık dönemi kapsayan eylem planını görüşecek ve karara bağlayacağız.

Sivil toplum kuruluşlarımızın medyamızın ve teker teker tüm bireylerin üzerlerine düşen sorumluluğu titizlikle yerine getirmesini bekliyoruz. Bugün Türkiye her alanda olduğu gibi karayolu güvenliği ve trafik işleyişi konusunda da hukuk devleti ilkesine uygun bir yeniden yapılanma sürecindedir. Hukuk devletinde hiç kimse kurallardan, kaidelerden azade değildir. İstisnasız herkes trafik kurallarına uymak mecburiyetindedir. İster bakan, ister sokaktaki herhangi bir vatandaş trafik kuralları karşısında herkesin hükmü aynıdır, herkes kurallara saygı göstermek ve uymak mecburiyetindedir. Buradan açıkça ifade ediyorum. Bu konuda hiç kimsenin istisnası yoktur, aksi yönde davranış içinde olanlara karşı da kesinlikle müsamaha etmeyiz.''

Trafik alanında yürütülen faaliyetlere katkıda bulunan herkese teşekkür eden Erdoğan, sözlerini, trafik kurallarına uyulması konusundaki duyarlılık çağrısını yineleyerek tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber