Sigarayı bırakmak için psikolojik hazırlık yapın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 16:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanıyor. Bu tarihin sigarayı bırakmak isteyenler için iyi bir başlangıç olacağını vurgulayan İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Savrun, Dünya Tütünsüz Günü'nde sigara alışkanlığını bitirmeye karar verenler için tavsiyelerde bulundu.

Araştırmalar, sigara içenlerin yüzde 45'inin sigarayı bırakmayı denediğini gösteriyor ancak bu kararı verenlerin başarılı olmak için psikolojik olarak kendilerini hazırlaması gerekiyor. Savrun, sigarayı bırakmak isteyenler için önerilen Nikotin Replasman Tedavisi'nin kısa ve uzun dönemde sigarayı bırakma başarısını en az 2 kat artırdığına dikkat çekiyor. Nikotin sakızı, bandı ve pastili gibi ürünlerin sadece tedavi amaçlı nikotin içerdiğini ve sigara içilmediğinde ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin kontrol altına alınmasını sağladığını söyleyen Prof. Dr. Savrun, sigarayı bırakma yolculuğuna psikolojik olarak hazırlanılması gerektiğini söylüyor.

sigarayı bıraktığınızda sizi neler bekliyor?

·Sigarayı bırakmak için kişinin motivasyonunun üst seviyede olması gerekir. Bu nedenle bırakma kararının verileceği tarihin o kişi için ekstra stres kaynaklarından uzak olması gerekir. Herkesin hayatında her zaman stres mevcuttur. Burada kastedilen, boşanma, işten ayrılma gibi her zaman mevcut olmayan aşırı streslerdir.

·Sigarayı bırakmak için en uygun olanı, yaklaşık 7-10 gün sonrasında bir gün tespit edip o gün sigaranın bırakılacağına karar verilmesidir. Hemen ardından bu karar yakınlar, komşular ve iş arkadaşları ile paylaşılmalıdır. Bu kararınız için destekleyici olacaktır. Sigarayı bırakmaya karar verenlerin en büyük korkuları tekrar sigaraya başlayıp yakınlarına mahcup olmaktır. Böyle bir durumda kendinizi başarısız hissetmeyin. Çünkü sigarayı bırakma denemesinde 7-9 başarısız girişimden sonra başarılı olunmaktadır. Kişinin aile, iş ve arkadaş çevresi kalabalık ve destekleyici ise başarı oranı çok yükselir. Bu yüzden bırakma kararını onlarla paylaşıp desteklerini almak çok önemlidir.

·Bırakmaya birkaç gün kala sağlık profesyonellerinden yardım almak, başarı oranını artırır. Bugün sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan nikotin pastili, sakızı, bandı ve ilaç gibi çok sayıda ürün mevcuttur. Sağlık uzmanlarının yönlendirmesiyle uygun bir tedavi veya tekniğin seçilmesi başarıyı daha çok artırır.

·Sigarayı bıraktıktan sonra az da olsa bir kilo alımı görülebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde kolaylıkla bu kilolardan kurtulmak mümkündür. Hastalar bu dönemde diyete başlayarak, sigarayı bırakmanın getireceği stresi artırmamalıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra diyet yapabilirler.

·Sigara bırakma kararı verildikten sonra, evde işyerinde sigarayı hatırlatan malzemeler ortadan kaldırılmalıdır. Kül tablası, çakmak, kibrit gibi malzemeler göz önünde bulundurulmamalıdır.

·Sigarayı bırakmaya karar veren kişinin sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir. Bu nedenle evde, işyerinde başka sigara içenler varsa mümkünse hep beraber bırakılması daha uygundur. Ancak bu mümkün değilse, diğer sigara içenler, sigarayı bırakan kişinin uzağında içmeli ve bırakan kişiyi şaka yollu dahi olsa tahrik etmemelidir.

·Zaman zaman sigarayı bırakmaya bağlı sinirlilikler görülebilir. Sinir sırasında derin ve yavaş nefes almak faydalı olabilir. Sinirliliğin ortaya çıktığı ortamdan geçici olarak uzaklaşmak veya konuşulan konuyu değiştirmek da faydalı olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber