Uzmanlardan SBS'ye girecek öğrencilerin ailelerine tavsiyeler

Ülke genelinde 9 Haziran'da yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sınava girecek öğrenciler ve aileleri için büyük baskı oluşturuyor. Gençlerinin hayatının bu önemli döneminde ailelere, gençler kadar büyük görev düşüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülke genelinde 9 Haziran'da yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sınava girecek öğrenciler ve aileleri için büyük baskı oluşturuyor. Gençlerinin hayatının bu önemli döneminde ailelere, gençler kadar büyük görev düşüyor.

Uzmanlar, ailelerin, okul-aile-dershane üçgeninin içinde büyük bir emekle SBS'ye hazırlanan ve bir taraftan da ergenlik döneminin değişimlerini yaşayan çocuklarının durumunu gözlemlemesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, ?Unutkanlık, dikkatini toplayamama, düşüncelerini organize edememe, yemek ve uyku düzeninde farklılıklar, duygulanımda gerginlik, karamsarlık, güvensizlik gözlemleniyorsa sınava yönelik bir kaygıdan bahsetmek mümkündür? dediler. Bu belirtilere çarpıntı, titreme, ağrılar gibi fiziksel semptomların da eşlik edebildiğini kaydeden uzmanlar, kaygı yoğunlaştıkça kendini çaresiz ve çözümden uzak hissetmenin de söz konusu olabileceğini belirtti.

Sözler kadar tavır da önemli

Sınava girecek gençlere, sınav sonucunun kişisel değerini ve yaşamın bütününü belirlemediğini hissettirmek gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu konuda söylenen sözlerden çok, sergilenen tavır ve satır aralarında geçen anlamların belirleyici olduğunu hatırlattı.

Anne babaları uyaran uzmanlar, çocuklarının başarısını kendi başarıları gibi algılayıp algılamadıklarını tartmaları gerektiğini kaydederken şu tavsiyelerde bulundu: ?Çocuğunuza duygusal destek verin.Onu yapabileceği kadarıyla kabul edin ve ona bunu hissettirin. Haksız eleştiriler ve ümit kırıcı cümlelerden kaçının. Başkalarıyla kıyaslamayın, çocuğunuz zaten kendini fazlasıyla kıyaslıyor. Sevginizin koşullara bağlı olmadığını hissettirin. Yapamadıklarına değil, yapabildiklerine odaklanın. Kaç yanlışı olduğu yerine kaç doğrusu olduğunu sorun . Çocuğunuzun duygusal seyrini dikkatle takip edin. İpuçları yaşam rutini ve alışkanlıklarında yer alacaktır. Başarısının sadece bugüne ait değil, eğitim yaşamının başından bu yana süregelen detaylarla bağlantılı olduğunu unutmayın?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber