Dünyanın 'Kültürü' İstanbul'da

Türkçe Olimpiyatları kapsamında İstanbul'da bulunan 135 ülkeden dünya çocukları, ülkelerini tanıtmak için Kültür Şöleni'nde bir araya geldi. Stantları gezen İstanbullular, değişik yemekleri tatma imkânı bulurken, yabancı öğrencilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkçe Olimpiyatları'nın büyük bir ayağı olan 'Kültür Şöleni', dünyayı İstanbul'da buluşturdu. İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen şölende, 5 kıtadan 135 ülke stant açtı. Dünyayı bir çatı altında bulunduran şölene İstanbul ve çevre illerden binlerce insan akın etti. Safariyi andıran Afrika stantları özellikle ilgi görürken, Orta Asya ülkelerinin yemekleri, İskandinav ve Balkanlar'a ait stantlardaki yöresel kıyafetler, misafirlerden tam puan aldı. Kara Kıta ülkelerinden Çad standında en çok kelebek kanatlarından yapılan tablolar, iki metrelik yılan derisi ve Sudan standındaki içi doldurulmuş timsah, görenleri hayrete düşürdü. Dünya çocukları stantlarda kendi ülkelerini tanıtırken başka ülkelerin stantlarını da gezerek bol bol fotoğraf çektirdi. Faslı ve Pakistanlı öğrenciler Azerbaycan yemeklerinin tadına bakarken, Kosova standında öğretmenlerden ülkenin geleneklerini dinledi. Fransa'daki Türk okullarında görev yapan öğretmenler ise ülke tanıtımı için Fransız kültürüne ait kıyafetlerle öğrencilerine destek oldu.

Binlerce insanın katıldığı Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni açılış kurdelesini İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan kesti. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un gurur verici programa ev sahipliği yapmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Öğrencileri Türkiye'ye getiren öğretmenlere teşekkür eden Topbaş, "Bundan 20 yıl önce bunları konuşmuyorduk. Şu an dünyanın değişik yerlerinde okullarımız var. Akıl, sır ermez, yaşayan bilir. Onlar bir sevda uğruna bu hareketi yapıyorlar. Alperenler gibi bilmedikleri coğrafyada yaşıyorlar. Bu vizyonu ortaya koyduğu için Hocaefendi'ye de saygılarımı iletiyorum. Tanzanya, Zanzibar adasına gittik. Artvinli hemşerim okul müdürüydü. Oradaki hayatını bana coşkuyla anlattı." diye konuştu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise İstanbul'da geçen ay lale mevsimi, bu ay ise Türkçenin çocukları sayesinde gül mevsimi yaşandığını söyledi. Üretilen malı yurtdışına ihraç etmenin kolay, gönül köprüleri kurup dilini benimsetmenin ise zor olduğunu dile getiren Mutlu, "Öğretmenlerin dönmemek üzere gittiklerini biliyorum ve onların yaptıkları hizmetten gurur duyuyorum. 135 ayrı ülkede ülkemizi temsil edip görev yaptıkları için onlarla gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu. Açılışın ardından Vali Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, stantları gezerek katılımcı ülke temsilcileriyle görüştü. Başta İstanbul ve çevre illerden olmak üzere binlerce ziyaretçinin akın ettiği şölen, hafta sonu da ziyaret edilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber