Bankacılık Yasa Tasarısı'nın görüşmesinde sert tartışmalar çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2005 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Bankacılık Yasa Tasarısının IMF'nin dayatması sonucunda aceleye getirilerek komisyonda görüşülmeye başlandığını belirterek, ''Türkiye ekonomisinin geleceği, bu tasarının geçmesi durumunda geleceği vaadedilen 860 milyon dolara kalmışsa koyverin gitsin'' dedi.

Bankacılık Yasa Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam ediyor.

Özyürek, komisyonda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen yasalar ile ilgili bazı iktidar milletvekillerinin, (Cumhurbaşkanı yasaların üstünde mi?) diyerek tepki gösterdiğini hatırlatarak, ''Bunu yapıyorsunuz ama IMF isteyince akan sular duruyor'' dedi.

''KANIMIZA DOKUNUYOR''

IMF'nin dayatması sonucu meclisin gece-gündüz ve hafta sonları da çalışmaya başladığını belirten Özyürek, ''Sanki ülke savaşa girecek''diye konuştu. IMF'nin, Bankacılık ve Sosyal Sigortalar Kurumu yasa tasarısını Meclisin son günlerinde bir dayatma olarak ortaya koyduğunu ve iktidarın da bunu pervasızca yerine getirmeye çalıştığını savunan Özyürek, şunları söyledi:

''Biz çalışmaktan kaçmıyoruz. Bankacılıkla ilgili olarak da bugüne kadar bir engelleme yapmadık. Ama IMF'nin bu dayatması ve karşılığında yapılanlar kanımıza dokunuyor.

Muhalefet bu yasaları engelliyormuş ve 860 milyon dolar gelmediği için de ekonomi kötüye gidiyormuş. Bazı ekonomi programlarında birtakım çıkar çevreleri ve işi bilmeyenler bunları söylüyor. Ben bu sözlere karşı TBMM Başkanının meclise sahip çıkmasını beklerdim. TBMM'ye karşı bu programlarda çok aşağılayıcı bir takım yaklaşımlarda bulunulmuştur. Türkiye ekonomisinin geleceği, bu tasarının geçmesi durumunda geleceği vaadedilen 860 milyon dolara kalmışsa koyverin gitsin. Ben öncelikle yasamaya saygı bekliyorum. Meclis Başkanından da böyle bir görev bekliyorum. Meclis IMF'nin dayatması ile değil kendi iradesi ile çalışır.

Meclis başkanı herhalde ekonomi programlarını fazla izlemiyor. Erzurumdaki o münasebetsiz ve yanlış olay karşısında müthiş demeçler veren Başkandan bu konuda da bir tavır koymasını beklerdik.'' CHP'nin kongre sürecine girdiğini ve hafta sonları yapılacak kongrelere milletvekillerinin katılmak durumunda olduğunu belirten Özyürek, ''Siz şimdi Cumartesi çalışma koydunuz. Canınız sağolsun, bizi hapsetmeye kalkıyorsunuz. Ama şunu iyi bilin ki biz her iki görevimizi de yapacağız. IMF'nin bu dayatmalarına karşı yapılanlarla Türkiye'nin bağımsızlığını koruyacağını düşünmüyorum. CHP gerek komisyonlarda gerekse genel kurulda içtüzüğün verdiği tüm haklarını kullanacaktır. Biz IMF'den gelen talimatı değil halkın verdiği iradeyi ortaya koyacağız'' diye konuştu.

''TASARI IMF'NİN DAYATMASI''

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, tasarının alt komisyonundaki görüşmelerinin, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı durumu özetlediğini ve siyasi iktidarın tercihlerini de net biçimde ortaya koyduğunu söyledi. Bankacılık sektörü ile ilgili düzenlemede amacın sadece bu sektörü nasıl kar ettirebilirim yaklaşımı olmaması gerektiğini belirten Kumkumoğlu, tasarının görüşmeleri sırasında iktidarın gerek dış gerekse iç baskılarla karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

Bu baskılara gerek muhalefet gerekse bazı iktidar partisi üyelerinin karşı çıktığını ifade eden Kumkumoğlu, ''Bu yasa genel kuruldan çıkarsa ben eminim ki bazı iktidar milletvekillerinin kendi iç dünyasındaki muhalefete rağmen çıkacaktır'' dedi. Tasarının IMF'nin dayatması olduğunu herkesin kabul ettiğini söyleyen Kumkumoğlu, artık sıranın kurumlara geldiğini ve IMF'nin (Şu kurumu kaldırmazsanız şu kaynağı aktarmayız) demeye başladığını ileri sürdü. Kumkumoğlu, tasarıda genel müdürlük ve yardımcıları ile düzenlemelerin dışında çalışanlarla ilgili tek bir maddenin bile yer almamasını da eleştirerek, ''Çalışanlarla ilgili sadece, sözleşmeden kaynaklanan hakların bazılarını iptal etmek dışında bir madde tasarıda yer almamıştır''dedi.

''KIZILAY'DA ASILMALI''

AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya da bankaların içini boşaltanlara yönelik yaptırımların yeterli olmadığını belirterek, ''70 milyon insanının kanını sülük gibi emenler, kendilerine piyango çıkmış gibi yatlarla dünyayı dolaşanlar Kızılay Meydanı'nda asılmalı. Gerçi idam kaldırıldı ama...'' dedi.

Birleşimi yöneten Komisyon Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu'nun ''sözleriniz tutanaklara geçiyor, idam lafını geri alın'' demesi üzerine, idamın Anayasa ve yasalardan çıkarıldığını hatırlatan Uzunkaya, kişisel olarak ölüm cezasından yana olduğunu ifade etti. ''İdam kalktı ama bu kişiler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalı. 70 milyonunun ahı var'' diyen Uzunkaya, idamın, ABD'de olduğu gibi Türkiye'de uygulanması gerektiğini savundu.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin ''ABD'deki uygulamayı savunuyorsanız elektrikli sandalye olmalı'' demesine Uzunkaya, ''Suçun türüne göre Kızılay'a güzel bir sandalye konabilir'' karşılığını verdi.

Uzunkaya, ülkenin, bankaların içini boşaltmadan dolayı büyük zarara uğradığını, bu nedenle yapılacak düzenlemelerin önemli olduğuna işaret ederek, ''Bankaların içi boşalırken BDDK'nın, TMSF'nin, SPK ve Merkez Bankası'nın mesuliyeti yok mu?'' diye sordu.

Bankaların içinin boşaltılması konusunda geçmişte bakanlara sordukları sorulara, ''gizli'' gerekçesiyle yanıt verilmediğini anlatan Uzunkaya, konuyla ilgili olan Anayasa'nın 138. maddesinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.


AKP'li milletvekilinden idam cezası temennisi...

IMF'nin yeni stand-by anlaşmasının ilk gözden geçirmesi için TBMM'den çıkarılmasını istediği Bankacılık Yasa Tasarısı'nı görüşmeye başlayan Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda IMF baskısı eleştirildi. AKP'li Musa Uzunkaya temennisinin ABD'deki gibi idam cezası uygulanması olduğunu bildirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nu uzun bir süredir alt komisyonda bulunan Bankacılık Yasa Tasarısı'nı görüşmeye başladı. Komisyon, IMF'nin ön koşulu nedeniyle yarın da günü de çalışacak.

CHP'li Mustafa Özyürek, komisyonda tasarıyla ilgili görüşlerini açıklarken, IMF'nin tasarıya müdahalelerine ve TBMM'den çıkarılması için yaptığı baskıya dikkat çekerek.

"IMF, Parlamento'yu baskı altında tutuyor. Meclis IMF istedi diye uzun zamandan beri ilk kez cumartesi çalışacak. Meclis Başkanı'nın parlamentoyu baskı altında tutan bütün girişimleri ister IMF'den, ister Borsa'dan gelsin 'kınıyorum' demesini ben beklerdim" dedi.

Özyürek, "Biz önergeleri vereceğiz. O zaman yasa yetişmeyebilir. Meclis, 1 Temmuz'da tatile girmeyebilir" diyerek, Bankacılık Yasa Tasarısı'nın IMF'nin Haziran sonuna kadar çıkarılması koşulunun yerine getirilemeyebileceğinin işaretini verdi.

YASAYA GECE YARISI TELEFONLA MÜDAHALE

CHP'li Akif Hamzaçebi, Bankacılık Yasa Tasarısı için oluşturulan alt komisyonda Başbakanlık'ta tasarıdan çıkarılan Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'nun yeniden konulduğunu, ancak gece saat 2.30'da gelen bir telefonla bu düzenlemenin tekrar tasarıdan çıkarıldığını söyledi.

Hamzaçebi, "Anlaşılıyor ki IMF'den sorumlu bakandan bir telefon geldi. ABD'den gelen bir telefon ile kaldırıldı.

Bunu kınıyorum" diyen Hamzaçebi, yabancı sermayeli bankacılıkla doğrudan yabancı yatırım arasında fark bulunduğuna dikkat çekerek, yabancı bankaların KOBİ'lere destek olmayacağını, şirketlere teminat mektubu vermeyceğini söyledi. Hamzaçebi, "BDDK'nin elinde yabancı bankaları sınırlayacak bir araç olmalı. Yerli sermaye sistemden kaçıyor. Bu kaçışı önleyecek düzenleme olmalı" diye konuştu.

Akif Hamzaçebi, TMSF'nin Hazine'ye olan borçlarının silinmesi operasyonunu da eleştirerek, bunun gizli saklı yapılmaması, kamuoyu önünde tartışılması gerektiğini söyledi.

CHP'li Ali Kemal Kumkumoğlu, AKP milletvekillerinin de karşı çıkmasına rağmen tasarının baskıyla geldiğini anlatırken, "IMF ekonomik tercihten öte kurum tercihine başladı" dedi. Kumkumoğlu, tasarıdan Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'nun çıkarılmasını da, "Bir uzun el bunu buradan, bu iradenin elinden alıyor" dedi.

İDAM CEZASI TEMENNİSİ

AKP'li Musa Uzunkaya, batık bankacılara yönelik olarak daha önce yaptığı konuşmada "idam edilmeli, asılmalı" yönündeki sözlerini anımsatması üzerine, bu ifadelerin tutanaklardan çıkarılması için AKP'li Altan Karapaşaoğlu müdahale etti. Uzunkaya, tasarının banka kaçaklarını önlemeye yönelik kapsamlı bir düzenleme olmadığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Benim şahsi görüşüm. Zaten idam cezası kalktı. Benim kişisel temennim, idam cezasının ABD'de uygulandığı gibi uygulanmasıdır. Bu faşizan tavır içinde olduğumdan değil, 70 milyonun feryadını duyduğum için. 70 küsür milyon insanın kanını sülük gibi emen şu anda hala yatlarıyla katlarıyla seyyah alem olarak seyredip gezen hala bu kaçakların yakalanamadığı zeminde kaçaklara yol açanlardan da hesap sorulamadığı..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber