Suçun önüne geçmek için DNA arşivleri kurulmalı

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü tarafından 23-24 Mayıs 2012 tarihlerinde düzenlenen uluslararası 'Suç Araştırması ve Adli Bilimler Sempozyumu' sonuç bildirgesi açıklandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sempozyum sonucunda çeşitli konularda tavsiye kararları alındı. Sonuç bildirgesinde, sempozyumda ele alınan konuların her birinin ayrı ayrı organizasyonlarda daha geniş ve detaylı olarak değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunuldu. Ulusal Biyometrik (DNA vb.) ve balistik veri arşivlerinin kurulması için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin süratle gerçekleştirilmesi istendi. Diş ile ilgili dijital panoramik görüntülerin kimliklendirme için kullanılabilmesi amacıyla gerekli yasal çalışmaların yapılması gerektiği kaydedildi.

Sonuç bildirgesinde, 'kriminal polis laboratuvarlarına bağlı bölge laboratuvarlarının statülerinin yükseltilerek eğitim kurumları ile birlikte enstitü çatısı altında birleştirilerek özerk bir yapıya kavuşturulması; illerde olay yeri inceleme şube müdürlükleri bünyesinde delil toplama ve değerlendirme merkezlerinin ön inceleme ve değerlendirme laboratuvarlarının kurularak yaygınlaştırılması' önerileri sıralandı.

Olay yeri inceleme hizmetlerinin merkezde ayrı bir daire başkanlığı seviyesinde yapılandırılması gerektiği vurgulandı. 'Suç Araştırması ve Adli Bilimler Sempozyumu' sonuç bildirgesinde şu tavsiyelerde bulunuldu: "DVI (Felaket mağdurlarının kimliklendirilmesi) konusundaki çalışmalarda eğitilmiş ve yetkin personel ile hızlandırılması, DVI personeli ile alandaki mağdur yakınlarının ilişkisini düzenleyecek personelin istihdam edilmesi, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan cinsel istismar suçları ile ilgili mağdurlar için alınan raporlarda 'beden ve ruh sağlığı' tabiri yerine, 'beden ve akıl sağlığı' ibarelerine yer verilmesi, adli tıp ve psikiyatrinin yan dalı olarak adli psikiyatrinin kurulması."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber