Yemek servisini görme engelliler yapıyor

Görme engellilerin çalıştığı restoranda müşteriler karanlıkta yemek yiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beyoğlu'nda bir restoran, farklı konseptiyle müşterilerin ilgisini çekiyor. Görme engelli vatandaşların yaşamlarına dikkat çekmek için restoranda yemek servislerini görme engelliler yaparken, müşteriler de karanlıkta yemek yiyor, müzik dinliyor.

Galata Diyalog Derneği'nin işlettiği restoranda, görme engelli vatandaşların yaşamlarına dikkat çekmek için görme engelliler yemek servisi yapıyor.

Görme engellilerle müşterilere alışılmışın dışında bir konsept sunan projenin yönetmeni Nuri Kaya, ?Galata Diyalog Derneği'nde görme engellilere yönelik değişik faaliyetler yapıyoruz. Müzecilik, arşiv gibi birçok faaliyetimiz var. Bu projeyle gelir elde edebilmek için yine dernek merkezimize karanlık işler yapıyoruz. Farklı faaliyetlerimiz var. Bunlardan en dikkat çekici olanı zifiri karanlıkta yemek, canlı müzik, dans. Misafirlerimiz önceden rezervasyon yaparak mekana gelebiliyor. Kişi başına 100 lira ücret ödemeleri, derneğe bağışta bulunmaları söz konusu. Geldiklerinde cep telefonu gibi, çakmak gibi eşyalarını üst katta görevlilere teslim ediyorlar. Sonra zifiri karanlığa alıyoruz" dedi. Karanlığın içinde 10'u aşkın personelin beklediğini anlatan Kaya, şunları söyledi: "Hiçbirini görmüyorsunuz. Çünkü önceden görüp fiziksel özellikleriyle ön yargıda bulunmasını istemiyoruz. Karanlıkta garson geliyor sizi buluyor. Kendisini tanıtıyor. Yerinize geçtikten sonra, anonslarla masanızı tanıyorsunuz. Eğer aldığınız tabağı, çatalı yine aynı yere koyarsanız çok rahat bir şekilde geceyi takip edebiliyorsunuz. Daha sonra yemek servisi başlıyor.?

Restoranın canlı müziğin de engelliler tarafından verildiğini belirten Kaya, şöyle konuştu: ?4 görme engelli müzisyen akustik olarak Türk ve dünya müziklerini yapıyor. Bir yandan yemek yiyorsunuz bir yandan piste çıkıp dans ediyorsunuz. Tüm bu faaliyetlerimiz zifiri karanlıkta oluyor. Aslında 2 buçuk saat hayata mola veriyorsunuz. Bildiğiniz her şeyi unutup karanlıkta tekrar başka bir gözle, farklı bir algı kurarak hayatı kavramaya çalışıyorsunuz." Aslında bu proje ?görmeden de hayat mümkün' diyor. Bizim 5 duyumuz var. Gördüğümüz için diğer 4 duyumuzu yeterince kullanmıyoruz. Sonra bu 4 duyuyu yeterince kullanarak uygulayan görme engellilere şaşkınlıkla bakıyoruz. Halbuki hiç buna gerek yok. İnsanın 5 duyusu var. Bu 5 duyunun her birisi hayata ilişkin birçok bilgi taşıyor. Yemek müthiş bir eğlence. Bizle yemek yemiş bir kişinin hayatı boyunca burada yaşadığı duyguyu unutması pek mümkün değil. Çünkü yaşadığınız duygunun görsel bir karşılığı yok. Yemek yedikten ve dans ettikten sonra size bilmeden yediğiniz yemeklerin, garsonların ve müzisyenlerin fotoğrafları veriliyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber