Türkiye'nin ilk yerli otomobili Mersin'de üretilecek

Türkiye'nin ilk yerli otomobili Mersin?de üretilecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın ?yerli otomobil üretimi' çağrısının ardından birçok şirket ve kent yerli üretime talip olurken, bu konudaki ilk somut adımı, uluslararası arenada faaliyet gösteren Türk sermayeli CMK Şirketler Topluluğu atıyor. Yerli otomobilde yatırım için düğmeye basan CMK Şirketler Topluluğu, 2 sene önce başladığı çalışmalarında son aşamaya geldi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin otomotiv konusundaki en büyük holdinglerinden birinin geliştirdiği otomobil teknolojisini satın almak üzere anlaşan şirket, Çinli ortakları ile birlikte Türkiye'nin ilk yerli otomobil üretimi için Mersin'i seçti. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ile hazırlıklarını sürdüren şirket yetkilileri, bu ay sonunda Mersin'e gelerek incelemelerde bulunacak. Şirket, 90 bin araç ile başlayıp, 5 sene içerisinde 4 model ve senelik 360 bin araç kapasite ile çalıştırmayı planladığı fabrikayı, yer tahsislerinin ardından 8 ay gibi kısa bir süre içerisinde kurmayı hedefliyor.

?AMACIMIZ YÜZDE 100 YERLİ ÜRETİM İLE TÜRK MARKASINI DÜNYA PAZARINA SUNMAK?

Yatırımın büyük ortağı CMK Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin Kılıç, yerli otomobil üretimi ile ilgili çalışmalarını İHA'ya anlattı. Yerli üretim konusunda son aşamaya geldiklerini belirten Kılıç, bu yatırımla Türkiye'nin birçok ilki yaşayacağını söyledi. Şu ana kadar tüm çalışmalarını sessiz sedasız sürdürdükleri ve otomotiv sektöründe de kendini kısa sürede dünyaya ispat etmeye hazırlanan Çin firmaları ile bu yatırımda ortaklık yapacakları bilgisini veren Kılıç, CMK Şirketler Topluluğu'nun yatırımın büyük ortağı olduğunu ifade etti. İsim hakkını da almak üzere anlaştıklarının altını çizen Kılıç, ?Yüzde 70'den fazla oranda yerli üretim ile başlayacağız. Orta vadede araç motorlarını da ülkemizde üretmeyi hedefliyoruz. Amacımız yüzde 100 yerli üretim ile Türk Markası'nı dünya pazarına sunmak. Tabi ki, ilk hedefimiz ise ülkemize yakışır kaliteli bir otomotiv markası kazandırmaktır? dedi.

?AY SONUNDA ÇİNLİ ORTAKLARIMIZLA MERSİN'DE İNCELEMELERDE BULUNACAĞIZ?

Mersin'in otomotiv yatırımını çok istediğini bildiklerini ve yatırım yeri konusunda büyük oranda Mersin'i düşündüklerini ifade eden Kılıç, ?Yatırımın Mersin'de olmasını engelleyecek herhangi bir neden görmüyoruz. Şartlar değişmediği sürece yatırımı Mersin'de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz? diye konuştu.

MTOSB Yönetimi ile hazırlıklarını sürdürdüklerini, Çinli ortakları ile Haziran ayının son haftasında Mersin'de incelemelerde bulunacaklarını aktaran Kılıç, ayrıca başta Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu olmak üzere kent yönetimi ile de yatırım süreci ile ilgili olarak görüşmelerde bulunacaklarını kaydetti.

?GARANTİ İHRACATLA BİR İLKİ BAŞARACAĞIZ VE BİRKAÇ SENEDE MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPACAĞIZ?

Bu yatırımla garanti ihracat anlaşması yaptıklarını ve Türkiye'de bir ilki başaracaklarını dile getiren Kılıç, sadece birkaç senede milyar dolarlık ihracat gerçekleştireceklerine dikkat çekti. Üretilecek araçların kalitesinin ?Türk Markası'na yakışır şekilde oldukça yüksek olacağını iddia eden Kılıç, fiyat ile ilgili olarak da ayrıca sürpriz yapacaklarını söyledi. Kılıç, ?Yaptığımız anlaşmada çok önemli bir konu daha var. O da ürettiğimiz ?Türk Markalı' araçları başta Çin olmak üzere, çok sayıda ülkede de satmayı planlıyoruz. Yatırım anlaşması gereği, ürettiğimiz araçların bir kısmını, zaten bu sektörde Çin'in en büyüklerinden biri olan Çin Firması almayı taahhüt etti. Bu da sadece birkaç sene içerisinde milyar dolarlık bir ihracat demek? ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin özellikle Çin ile yaptığı ticarette ithalatın, ihracattan kat kat fazla olduğuna işaret eden Kılıç, şöyle devam etti: ?Bu konunun ne kadar hassas ve önemli olduğunun farkındayız. Ve her alanda bunu tersine çevirmek için yatırımlarımızı yönlendireceğiz. Sanıyorum otomotiv yatırım anlaşmamızın sonucu yapacağımız garanti ihracat ile bu konuda da bir ilki başarmış olacağız.?

?SİYASİ VE EKONOMİK İSTİKRAR ÖNÜMÜZÜ AÇTI?

Böylesine büyük ve önemli bir yatırıma soyunurken, Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrara güvendiklerinin de altını çizen Kılıç, siyasi ve ekonomik istikrar ile Türkiye'nin dış politikadaki etkinliğinin, kendileri gibi uluslararası iş yapan tüm şirketlerin önünü açtığını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: ?Bundan 5-6 sene önce böylesi bir yatırıma soyunmak belki sadece hayallerde kalırdı. Ama ülkemizde son dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerden büyük güç alıyoruz. Bu istikrar devam ettiği sürece, devam edeceğine de inanıyoruz, dünyada adından söz ettirecek Türk şirketlerinin sayısının da hızlı bir şekilde artacağından eminiz.?

?BİZ HAZIRIZ, BEKLİYORUZ?

MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli de İHA muhabirine yaptığı açıklamada, CMK Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin Kılıç'ın geçen Aralık ayında Çinli bir heyetle bölgeyi ziyaret ettiğini, bu ay sonundaki ziyaretin de üst düzeyde ilk görüşme olacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan'ın Çin'e ziyaretinin ciddi ses getirdiğine vurgu yapan Tekli, Çin'in Türkiye'ye bakışının değiştiğini, sadece otomotiv sektöründe değil, elektrik-elektronik ve finans sektörlerinde de Türkiye'ye ciddi anlamda baktığını söyledi. Tekli, ?Çin, Türkiye'ye gelecek. Artık dünyaya sesini duyurmaya başladı. Türkiye de Avrupa'nın yanında güzel merkez. Mersin ise limanı, serbest bölgesi, üç üniversitesi ile öne çıkan bir kent. Mersin artık Türkiye'de İstanbul ve Ankara'dan sonra 3. il olarak anılıyor. Türkiye'nin en önemli illerinden biri oldu? dedi.

Söz konusu yatırımın Mersin'de gerçekleşmesinin, kentin tüm örgütlerini harekete geçireceğini belirten Tekli, şunları söyledi: ?İnşallah, 26-27-28 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleşecek ziyareti güzel bir şekilde değerlendiririz. Niyetleri çok güzel. Teşvikleri de araştırmışlar. Diğer illere göre biz bu konuda iyi konumdayız, çünkü OSB'de artı 1 puan avantajı var. Burada hepimize çok görev düşüyor. İnşallah Mersin'i onların istediği şekilde hazırlarız. Mersin artık kendi özünü buluyor. Büyük olasılıkla 2013'ün ilk aylarında fabrikanın temeli atılacak ve Mersin otomotivle şahlanacak. Biz hazırız ve bekliyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber