Bozdağ: Türkiye sorunlarını başkanlık sistemi ile aşar

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi halinde pek çok sorunu kolay aşma imkanı bulacağını savundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlediği "İl Müftüleri Semineri"ne katılan Bozdağ, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın başkanlık sistemiyle ilgili yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Bozdağ, başkanlık sisteminin yeni anayasa süreci çerçevesinde tartışıldığını söyledi. Öncelikli olarak yeni anayasanın hangi sistem üzerine inşaa edileceğinin tartışılması gerektiğini kaydeden Bozdağ; "Biz yeni anayasayı yapacaksak, bu anayasayı hangi sistem üzerine inşaa edeceğiz. Bunu öncelikle tartışmamız lazım. Başkanlık sistemi mi? Yarı başkanlık sistemi mi? Parlamenter sistem mi? Hangisini Türkiye benimseyecekse bunun bir müzakeresini yapmakta fayda var." dedi.

200 senedir Türkiye'de sistem tartışmasının bulunduğunu öne süren Bozdağ, bu tartışmaların bir 200 sene daha devam etmemesini istediklerini söyledi. Sistem konusunun detaylı bir şekilde tartışılmasının Türkiye'nin faydasına olduğunu belirten Bozdağ, "Ama birileri bunu tartışmaktan korkuyorlar, çekiniyorlar. 'Aman tartışılmasın, tartışılırsa vatandaş bugünkü sistemden yarı başkanlık veya başkanlık sistemi ya da başkaca bir sistem daha iyi olursa ona geçmek ister, biz de ne yaparız' diye bir endişe var. Onun için tartıştırmak istemiyorlar. Korku pompalıyorlar ve bu konunun vatandaşlar tarafından öğrenilmesini istemiyorlar. Ama Türkiye bunu tartışacak. Korku pompalayanları her zaman aştığı gibi bugün bu noktada bir karartı uygulayanları da aşacaktır." şeklinde konuştu.

Elitaş'ın görüşünü konunun tartışılması açısından son derece önemli gördüğünü belirten Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bunu tartışmalı. Başkanlık mı? Yarı başkanlık mı? Bunun üzerinde durması lazım. Esasında Türkiye Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilme kararını 2007'de halk oylamasında onaylamasıyla beraber, fiilen yarı başkanlık sistemine zaten geçmiş durumdadır. Orada Anayasal gerçeklik var. Çünkü yarı başkanlık sistemi tanımlarından bir tanesi de o. 'Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği sisteme yarı başkanlık sistemi adı verilir.' şeklinde literatürde yapılan tanımlamalar var. Türkiye bu sistemi tartışmalı. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi, hangisi olur bunları tartışıp ona göre yeni bir karar vermeli. Eğer parlamenter sistemle devam edecekse onu da bu tartışmalardan sonra yapmasında fayda var. 'Her hangi bir tartışma yapmadan, hiç konuşmadan yola devam ederiz' derlerse o zaman zemin etüdü yapmadan inşaat yapmaya benzer. İnşaat bu yükü, bu zemin bu etüdü yapmadan yükü taşımaz. Bu yüzden etüt yapmaya ihtiyaç var.?

Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi durumunda pek çok sorununu kolay aşma imkanı bulacağını iddia eden Bozdağ; "Benim görüşüm yarı başkanlık sistemi yarım bir sistem. Esasında doğru sistem başkanlık sistemi" ifadesini kullandı.

"KILIÇDAROĞLU'NUN BAŞBAKANLA YAPACAĞI GÖRÜŞME ÖNEMLİ"

Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmeyi olumlu değerlendirdiğini söyledi. 2009 yılında Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanlığı döneminde akan kanın durması, gözyaşının dinmesi, terörün bitmesi, milli birlik ve kardeşliğin daha güçlü bir şekilde yeniden tesisi için "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi"ni başlattıklarını hatırlatan Bozdağ; "O zaman başbakanımız hem CHP'nin hem MHP'nin, hem de o zaman DTP'nin genel başkanlarından ve Meclis dışındaki siyasi partilerin genel başkanlarından randevular talep etmiş, 'Bu sorunu birlikte nasıl çözeriz' arayışı içinde olmuştur. O zaman hem CHP hem de MHP bu konuyu konuşmayı bile reddetmişlerdi. Konuşmamıştık. Bugün Kılıçdaroğlu'nun onun yönettiği CHP'nin bu konuyu konuşma aşamasına gelmiş olmasını önemsiyoruz. Bu AK Parti'nin başlattığı projenin CHP'nin de bir değişim ve dönüşüme neden olduğunun somut bir göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber