Askerin yargılanması Başbakan iznine bağlı olacak/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet özel yetkili mahkemelerin görev alanını daraltıp "silahlı terör örgütü suçları" ile sınırlı tutacak. Bundan böyle Genelkurmay'a bağlı komutanların yargılanabilmesi için Başbakan'ın izni gerekecek

Hükümetin, 4'üncü yargı paketi Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesi kapsamında yer alan özel yetkili mahkemeler ile ilgili yapacağı değişikliğin detayları ortaya çıkmaya başladı. Hükümet, özel yetkili mahkemeleri kaldırmayacak ancak görev ve yetki alanlarını sınırlandırarak yaşanan tartışmaları sona erdirmeye çalışacak. Özel yetkili mahkemeler ile ilgili yapılması planlanan değişikliklerden ilki görev alanlarının "silahlı terör örgütü suçları" ile sınırlı tutulması. Özel yetkili mahkemeler silahlı örgüt kapsamında işlenen tüm suçlara bakabiliyor.

KOMUTANLARA MİT MODELİ

Hükümet, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, emniyet ve diğer üst düzey bürokratların özel yetkili mahkemelerde yargılama yönteminde MİT benzeri düzenlemeye gitmeyi düşünüyor. Bu kişilere soruşturma ve kovuşturma açılması, gözaltına alınmaları, sorgulanmaları izne bağlanacak. Bürokratın bağlı olduğu kurumun başındaki ismin bu yetkiyi kullanması gündemde. Bu durumda Genelkurmay Başkanlığı Başbakana bağlı olduğu için askerler ile ilgili kararı da Başbakan verecek. Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait izin kararları ise İçişleri Bakanı tarafından verilecek. Düzenlemeden Ergenekon, Balyoz ve şike davalarının etkilenmemesi için geçici bir hüküm konulacak. tasarıya konuylacak bu hükme göre özel yetkili mahkemeler elindeki dosyaya bakmaya devam edecek ve dosyayı karara bağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber