'Çevreyi koruyarak sonraki nesillere aktarma sorumluluğuyla karşı karşıyayız'

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, çevre konusunun 365 gün 24 saat hafızalarda olması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplumun çevre meselesinde yeterli hassasiyeti göstermediğine dikkat çeken Coş, ?Özellikle başkası kirlettiği zaman belki biraz daha aktif olabiliyor, tepki gösterebiliyoruz. Ama kendimiz ya da yakınımız kirlettiği zaman bunu görmezden gelebiliyoruz. Doğal bir hak gibi kabul edebiliyoruz.? dedi.

?Dünya Çevre Günü ve Haftası? dolayısı ile DSİ VI. Bölge Müdürlüğü Baraj İçi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda konuşan Coş, kişinin yanlışları düzeltmede önce kendisinden başlaması gerektiğini hatırlattı. Genellikle çevre denince her şeyin devletten beklendiğine işaret eden Coş, ?Bu konuda profesyonel olarak mesleğini kazanan insanlarımız bile bazen duyarsızlık gösterebiliyor. Hepimiz biliyoruz çevre bize bir emanet. Bu emaneti kullanarak, koruyarak bizden sonraki nesillere en iyi şekilde aktarma sorumluluğuyla karşı karşıyayız.?şeklinde konuştu.

ALDIRMAZ: KATI ATIKTAN 10 KİLOVAT ELEKTRİK ÜRETİYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise çevrenin insan hayatıyla direkt ilgili bir konu olduğunu ifade etti. Çevreye saygılı olunduğu oranda nispette yaşam kalitesinin geliştiğini anlatan Aldırmaz, her kurumun çevreyle ilgili yapacaklarının olduğunu belirtti. Aldırmaz, şöyle devam etti: ?Kıt imkânımıza rağmen günde bin 500 ton katı atığı çevreye duyarlı olarak topluyoruz. Katı atık tesislerimizde organikleri ayırarak gazını balonlarla alıp, jeneratör vasıtasıyla 10 megavat elektrik üretiyoruz. Bu önemli yatırımımızın kapasitesini arttırma hedefindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda Adana'da çöp sıkıntısı çok yaşandı. Hala onun psikolojik baskısı sürüyor. Pis su arıtma tesislerimiz ile suyun tamamı arıtılarak denize gidiyor. Adana çevre yönünden bütün alt yapı yatırımlarını tamamlamıştır.?

İl Çevre Ve Şehircilik Müdürü Ahmet Kırılmaz, son yıllarda çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme, enerji, tükenen canlı türleri ve iklim değişikliklerinin neden olduğu global çevre kirliliğinin çağın önde gelen sorunlarının başında geldiğini anlattı.

Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan öncelikli etkenin insan unsuru olduğuna işaret eden Kırılmaz, şunları söyledi: ?Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi tolere edememektedir. İnsan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sanayi artıkları, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, spreyler, suni gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine sebep olan en önemli sebeplerdir.?

Programa Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber