Türk müteahhitler, Brezilya'yı yeniden inşa etmeye hazırlanıyor

Dünyanın dört bir yanından bin 500 işadamının bir araya geldiği TUSKON 2012 Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü'nde, müteahhitlik alanında da önemli bağlantılar kuruldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın dört bir yanından bin 500 işadamının bir araya geldiği TUSKON 2012 Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü'nde, müteahhitlik alanında da önemli bağlantılar kuruldu. Brezilyalı işadamı, Türk müteahhitleri ülkelerinde yatırıma davet etti. Brezilya hükümeti ve özel sektörün işbirliğiyle birkaç yıl içinde yapılması planlanan 6 milyon konut için Türk şirketleri de Brezilya'ya davet edildi. İlk etapta yapılması planlanan konutların maliyetinin 80 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

"YERLİ İNŞAAT FİRMALARI YETERSİZ, TECRÜBENİZDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ"

İkili görüşmeler öncesi TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer ile özel bir görüşme yapan heyet, geçtiğimiz yıl duyurulan ?Benim Evim Benim Hayatım? adlı kentsel dönüşüm projesi hakkında TUSKON'a bilgi verdi. Sao Paulo Sanayi ve İşadamları Konfederasyonu (FIESP) Başkan Yardımcılarından Elias Haddad ve Jose Carlos'un da yer aldığı heyet, Türk inşaat firmalarının dünyadaki başarısını takdir ettiklerini ve tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirtti. Görüşmede taraflar, iki ülkedeki inşaat sektörünün işleyişi hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Geçtiğimiz yıl 2014 Dünya Kupası için altyapı harcamalarına yönelik 500 milyar dolar ayıran Brezilya hükümetinin inşaat konusunda yabancı yatırımcıya başvuracağı duyuruldu.

2022 YILINA KADAR BREZİLYA'DA 22 MİLYON KONUT YAPILACAK

Halihazırda Brezilya'da yürütülen inşaat faaliyetlerinin yüzde 99'unun yerli firmalarca yapıldığını belirten konfederasyonun İnşaat Departmanı Sorumlusu Jose Carlos, böylesi dev bir proje için yerli firmaların yetersiz kalacağı görüşünü yetkililerle paylaştı. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde, Türk işadamlarına yönelik yaptığı konuşmada ?yeni statları gelin siz yapsın? çağrısının hatırlatılması üzerine konuşan Carlos, ?Bütçeden havaalanı, otoyol, altyapı ve konut giderleri için 500 milyar dolar ayrıldı. Ancak Brezilya, 2022 yılına kadar 23 milyon yeni konuta ihtiyaç duyacak ve bu rakam için ayrılan kaynak neredeyse 1,5 trilyon dolar.? şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEKİ İNŞAATLARI İNCELEMEK İÇİN TEKRAR GELECEKLER

TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer ise Brezilyalı misafirleri dinledikten sonra gelen taleplerin çok makul olduğunu ifade etti. Brezilya'nın özellikle yenilenebilir enerji konusunda, Türkiyenin de inşaat sektöründe oldukça ileri olduğuna değinen Ciğer, ?Bu iki önemli sektör, konut projelerinde birleştirilebilirse iki ülke arasında çok büyük bir ortaklık doğar.? açıklamasında bulundu. Ciğer, ?Yalnızca inşaat sektörü için bu kadar büyük rakamların konuşulduğu bir ülke, yeniden inşa ediliyor demektir. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz. İki ülke de yatırım ve büyüme hızı açısından çok benzerlik gösteriyor.? diyerek memnuniyetini dile getirdi.

TUSKON'u Kasım ayında Brezilya'da düzenlenecek inşaat fuarına davet eden heyet, ayrıca inşaat sektörünü elinde tutan 50 büyük Brezilyalı şirketin temsilcilerinin önümüzdeki aylarda inşaat çalışmalarını mercek altına almak için Türkiye'ye geleceklerini duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber