Sezgin: Humik asidi ekonomiye kazandıracağız

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sezgin, humik asidin, tarım, sağlık, kozmetik, kauçuk ve boya sektöründe kullanılması ve ekonomiye kazandırılması ile ilgili projelerin devam ettiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve TKİ işbirliğiyle Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen 1. Ulusal Humik Madde Kongresi'nde konuşan Sezgin, TKİ'nin geçen yıl itibarıyla 2,9 milyar lira ciroya ulaştığını, karının ise 514 milyon lira olduğunu belirtti.

TKİ'nin kamu kuruluşları arasında kar eden nadir kuruluşlardan biri olduğuna dikkat çeken Sezgin, yılda 35 ile 40 milyon ton arasında değişen linyit üretimleri olduğunu söyledi. Bunun yüzde 80'ini termik santrallerin, yüzde 20'sini ısınma ve sanayi kuruluşlarına verdiklerini ifade eden Sezgin, ?Ülkemizin 12,4 milyar ton civarında linyit rezervi var. Bunun yaklaşık yüzde 21'i (2,6 milyar ton) TKİ'nin ruhsatları alanında bulunmaktadır. TKİ'nin vermiş olduğu kömürle 4 bin 250 megavatlık enerji kazandırılmaktadır. 2005 yılından itibaren Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdik. Gerek AB müktesebatı, gerek Kyoto Protokolü, gerekse ülkemizin çevre mevzuatından dolayı kömürlerimizin çevreye uyumlu şekilde yakılması ve enerjiye kazandırılmasıyla ilgili Ar-Ge çalışmalarımız devam etmektedir." diye konuştu.

'HUMİK ASİT ÇALIŞMALARI 2005'TE GÜNDEME GELDİ'

Sezgin, işletme sahalarındaki leonarditlerin düşük kaliteli kömürler olduğunu belirterek, işleme tabi tutulan leonarditlerden humik asit elde edilebildiğini kaydetti. Humik asit çalışmalarının 2005 yılında gündeme geldiğini ifade eden Sezgin, TKİ'nin sahalarında önemli oranda leonardit bulunduğunu kaydetti. Bursa ve Muğla'da çok büyük leonardit rezervlerinin olduğunu ve büyük bölümü humik asit yönünden zengin olan rezervlerimizin ekonomiye kazandırılması için Konya'nın Ilgın ilçesinde pilot tesis kurdukları bilgisini veren Sezgin, ?Burada aylık 100 bin ton, 100 bin litre civarında humik asidin elde edilmesi söz konusudur. Gerçekten topraklarımız organik madde fakiri olduğu için humik asidin ne kadar önemli olduğunu bilim adamlarımız anlatacaktır. Humik asidin sadece pilot tesiste üretimi söz konusu değil, bunların kullanımı, çeşitlendirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Tarımda kullanımını araştırmaktayız. TÜBİTAK MAM ile ekonomiye nasıl kazandırılacağı, sağlık, kozmetik, kauçuk, boya sanayi konusunda humik asidin kullanımıyla ilgili projelerimiz devam etmektedir. TKİ olarak humik asidin 3-4 senedir patentini de aldık. 'TKİ Humas' adı altında satmaktayız. Bayilikler vererek ülkemize kazandırma çalışmalarına devam ediyoruz.''

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı ve Humik Madde Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tutar ise kongreye Amerika Birleşik Devletleri'nden, Rusya'dan, Almanya'dan, İtalya'dan, Macaristan'dan, Bulgaristan'dan 25 olmak üzere, toplam 200'e yakın bilim adamının katıldığını söyledi. Kongrede yaklaşık 100 sözlü ve yazılı bildiri sunulacağını anlatan Tutar, şu bilgileri verdi:

?Yurt dışında 30 yıldan fazladır yapılan bu kongrenin ülkemizde ilk defa yapılması bizlere nasip olduğundan dolayı heyecan ve mutluluk içindeyiz. Humik madde, başta tarım olmak üzere hayvancılık, sağlık, kozmetik ve endüstrinin pek çok alanında kullanım potansiyeli olan, çok yönlü ve oldukça değerli organik maddedir. Toprak verimini artırmada ve organik tarımda kullanılabilecek en değerli kaynak olmasına rağmen, hala 'organiktir sertifikası' verilmediğinden dolayı organik tarımda kullanılamamaktadır. Ülkemiz topraklarının büyük bölümü organik karbon noksanlığı çekmektedir. Topraklarımızın verimini ve kalitesini artırmak için humik asit ile buluşturmamız gereklidir. Bunun için gerekirse bir seferberlik ilan edilmeli ve humik asit kullanım kültürü geliştirilmelidir. Humik asit araştırmaları desteklenmeli ve humik asit araştırma merkezleri kurulmalıdır. Liselere ve üniversitelere humik asit dersleri konulmalıdır. Humik asitler hakkında ciddi bilgi kirliliği vardır. Bilgi kirliliğinin giderilmesi ve halkın güvenle humik asit kullanabilmesi için akademisyenlerin de içinde bulunduğu bir komisyon oluşturulmalıdır.''

Kongre, 9 Haziran Cumartesi günü sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber