Dünyanın 7 kıtasından Türkiye'ye gelen öğrencilerden kültür şöleni

Dünyanın 7 kıtasından 85 ülkeden Türkiye'ye okumak için gelen konuk öğrenciler, Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen kültür şöleninde bir araya geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 19:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şölende, öğrencilerin birbirinden güzel seslendirdiği ilahiler ve şiirlerin yanı sıra sergiledikleri yöresel oyunlar beğeni ile izlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yurt dışına yönelik gerçekleştirilen hizmet çerçevesinde, 85 farklı coğrafyadan gelerek Türkiye'de okuyan konuk öğrenciler için hazırlanan Kültür Şöleni büyük coşku ile gerçekleşti. Törenin ev sahipliğini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve vakıf yöneticilerinin yaptığı törene, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bosna Hersek müftüsü, çeşitli üniversite yetkilileri, eski diyanet işleri yetkilileri katıldı.

Konuk öğrenci programı kapsamında dünyanın 80'in üzerindeki ülkesinden gelerek eğitimlerini alan 3 bin 207 öğrencinin yanı sıra bin 875 öğrenci hala bu program ile eğitimlerini sürdürüyor. Vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği tören, konuk öğrencilerin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açılışta bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Görmez, salonda çok önemli isimlerin olduğunu belirterek, hepsinin ismini tek tek sayıp teşekkür etti. Bu şölenin yapılmasında Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin büyük katkısı olduğunu aktaran Görmez, bu hizmeti yurt dışında başlatanlara teşekkür ederek, bu hizmetin daha büyük törenleri hak ettiğini ve bunu da bundan sonra daha büyük salonlarda yapacaklarını ifade etti.

?TÜRKİYE'YE GELEN BU ÇOCUKLAR İLE KAYBETTİĞİMİZ DEĞERLERİ YENİDEN KAZANACAĞIZ"

Projenin çok büyük olduğunu kaydeden Görmez, ?Dünyanın 70'i aşkın ülkesinden ilahiyat ve imam hatip okumak üzere Türkiye'ye gelen bu çocukların, kaybettiğimiz değerleri yeniden kazandıracağına inanıyorum. İnşallah gelişen imkanlarımızla bu sayılar daha da artar, binleri bulur. Öyle ülkeler var ki bize gönderdiği 3 öğrenci ile İslam'ı yeniden keşfediyor.? dedi.

Hz. Resul-i Ekrem'in (sas) sözüne atıfta bulunan Görmez, ilim yoluna çıkan talebelerin Allah'ın meleklerinin kanatları altında korunacağını belirterek, öğrencilerin yetişmesinde büyük emekler harcayan öğretmenlere ve eşlerine teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nı tebrik ederek, bu şölenin yapılan hizmetlerin sadece görülen kısmı olduğunu, bu şekilde dünyanın birçok ülkesi ile gönül köprüleri kurulduğunu dile getirdi. Bozdağ, renklerin, dillerin buluştuğu yerde zenginliklerin paylaşıldığını anlatarak, bu işi başlatanlara, yürütenlere, çocuklara ve ailelerine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bangladeşli, Ganalı, Afganistanlı, Tanzanyalı öğrencilerden oluşan koro ilahiler seslendirdi. Büyük beğeni ile dinlenen ilahilere daha sonra bir semazen eşlik etti.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Bosnalı Mustafa Krupalija'nın okuduğu ?Vatanım' adlı şiirle salondakiler duygulu anlar yaşarken, Endonezyalı öğrencilerden oluşan grubun yöresel oyunları salondakileri coşturdu.

Yine Tataristanlı bayan bir öğrencinin seslendirdiği ?Nat-i Şerif' ile hüzünlü anlar yaşanırken, üç öğrencinin getirdiği salavatlar ile yürekler okşandı. Şölen boyunca konuk öğrencilerin seslendirdikleri birbirinden güzel ilahiler ve canlandırmalarla vatandaşlar duygu dolu anlar yaşadı. Şölende, ayrıca, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'a ve Görmez'e, Afganistan'ın milli kıyafeti hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber