Üretici, Erbaa yaprağı diye piyasada satılan korsan yapraklardan şikâyetçi

Erbaa yaprak üreticileri, piyasada Erbaa yaprağı olarak satılan başka bölgelerin bağ yaprağının kendilerini mağdur ettiğini belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 19:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üreticiler, Erbaa yaprağının değerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya geldiğini ifade etti.

Uzun yıllardır piyasaya yaprak paketleyip satan Erbaa Has Yaprak Şirketi ortaklarından Hakan Özalp, ?Erbaa'ya has olan sarmalık yaprağın diğer yapraklardan ayıran en önemli özelliği rengi ve lezzetidir. Başka bölgelerde üretilen yaprakların şu anda büyük marketlerde bile Tokat yaprağı adı altında satıldığına şahit oldum, tüketiciler lisanssız olarak satılan yaprak ve yaprak satıcılarına itimat etmemeli." dedi.

Özalp, özellikle yaprak hasadının yapıldığı bu günlerde satıcılar olarak tarladan yaprağın kilosunu 3,5 ile 4 lira arasında aldıklarını belirterek, "Başka bölgede yetişen yaprakların kilogram fiyatı 1 ila 1,5 lira arasında değişmekte, oluşan bu farkla birlikte haksız kazanç elde ediliyor. Bu durumdan hem çiftçiler hem satıcılar şikayetçi. Yetkililerden, biran önce Tokat yaprağının tescillenerek patentinin alınmasını istiyoruz. Piyasada satılan tescilsiz Erbaa ve Tokat yapraklarının toplatılması gerekir.? şeklinde konuştu.

Kaymakamlık verilerine göre, geçen yıl Tokat'ta yaprak üretiminin yüzde 90'ı Erbaa'da tarafından karşılandı. Bu yıl da 11 bin hektar dikili yaprak bağının bulunduğu ilçede, hektar başına 300 kg ürünün alınacağı tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber