TUBİTAK kömür projesi için 2.5 milyon lira destek verecek

Türkiye'nin öncelikli konularında destek programı üzerinde çalışan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), kömür ile ilgili yeni proje ve ürün üretilmesine yönelik destek verecek. TÜBİTAK'ın proje için desteğinin 2,5 milyon lirayı aşan rakamsal boyutlarda olduğu bildirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Melikşah Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın Türkiye'nin öncelikli konularında proje üretimi için proje çağrısında bulunduğunu ve ciddi destekler verdiğini ifade etti.

Yalçınöz, Türkiye'nin öncelikli alanının bilişimden tutun enerjiye kadar, nano teknolojiye kadar proje duyuruları yapılacağını belirtti. İlk duyurunun enerji alanında olduğunu ifade eden Yalçınöz, ?Şuan gönderilen duyuru da kömür teknolojileri ile ilgili proje çağrısı var. Kömür teknolojileri konusunda Türkiye'de çalışan firmalar, bilim adamları, üniversitelerden proje desteği, proje başvuruları alınacak. Bunların proje desteği ise çok büyük. Kabul gören projeler için 2,5 milyon liraya kadar maddi destek veriliyor.? dedi.

Bu çalışmanın büyük avantajları olduğunu aktaran Prof. Dr. Yalçınöz, çağrıların rastgele yapıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi: ?Belli bir konu olduğu için sadece o konuda çağrıya çıkılıyor. Başvurular yapılıyor ve 2 yıl sonra farklı teknoloji yada araştırmalar çıkıyor. Türkiye'nin yeni bir ürünü ortaya çıkıyor. Rüzgar tribünü ise sadece rüzgar tribünleriyle ilgili proje oluşuyor. Bilişim yani yazılım ile ilgili ise sadece o konu destekleniyor. Mesela bilişimde Fatih Projesi gündemde. Bununla ilgili de açılması gündemde. Bu konuları ilerde hep birlikte göreceğiz. Şuan için kömür ile ilişkili çağrı oldu. Devamının geleceğini biliyoruz. Odaklı, öncelikli, direk Türkiye'nin öncelikli konuları ile ilgili projeler hızla geliştirilmesi amaçlanıyor.?

Türkiye'deki kömür rezervlerinin ısı değerleri düşük olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, onların bir şekilde daha da sıkıştırılıp, teknoloji ile ısı değeri yüksek bir konsantre kömür sistemi oluşturulabilme imkanı bulunduğunu anımsattı. Yalçınöz, kömür teknolojisi ile ilişkili buna benzer çalışmaların olabileceğini anlattı.

Türkiye'de ciddi miktarda atık kömür olduğunu ve bunların değerlendirilmesi adına yeni projelerin çıkabileceğini belirten Yalçınöz, ?Aynı zamanda yine ciddi miktarda kömür tozları çıkıyor. Belki de kömür tozları briket olabilir. Bu konu ile ilgili çalışma yapan kuruluşlar proje üretecek. Kömür teknolojisi içerisinde her şey, akla gelen kömürden yapılan her şey için proje üretilebilir. Türkiye içerisinde bu konuda çalışanlar proje sunabilecek. Destek alabilecekler. Bu da ülke için önemli katkı sağlayacaktır.? diye konuştu.

Aynı zamanda TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü olan Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, kömürden daha fazla enerji üretilmesinin proje çağrısında amaçlardan sadece birisinin olduğunu ve çok farklı yeni ürün ortaya çıkarabilecek projelerin olabileceğini dile getirdi. Yakın zamanda farklı alanlarda yapılacak proje çağrısına büyük ilgi gösterileceğini düşüncesinin hâkim olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber