Doğu ve Güneydoğu'da güvenlik personeline verilen operasyon tazminatının kesilmesi, polis ve askeri sıkıntıya soktu. Haziranda süresi dolan kararnamenin yenilenmesi gündemde.

Haber Giriş : 18 Eylül 2003 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğu ve Güneydoğu'da güvenlik personeline verilen operasyon tazminatının kesilmesi, polis ve askeri sıkıntıya soktu. Haziranda süresi dolan kararnamenin yenilenmesi gündemde.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde görev yapan güvenlik personeline verilen operasyon tazminatının geçtiğimiz haziran ayında kesilmesi, onbinlerce ailenin sıkıntı çekmesine yol açtı. Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, Milli Savunma ve Maliye bakanları ile görüşerek, süresi dolan Kanun Hükmünde Kararname'nin Bakanlar Kurulu'nca uzatılmasını istedi.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, polislerin özlük haklarında iyileştirilmesi için çalışma başlatılması talimatı verirken, bir yandan da Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan güvenlik kuvvetlerinin, 'operasyon tazminatı' adı altında aldıkları ek ücretleri, haziran ayından bu yana alamadıkları ortaya çıktı. Bölgede görev yapan subay ve astsubayların da operasyon tazminatlarının kesildiği öğrenildi. Daha önce Olağanüstü Hal illeri olarak bilinen bölgede görev yapan personel, özellikle son günlerde polis noktalarına yönelik gerçekleştirilen saldırıların ardından, maaşlarından kesilen operasyon tazminatının yeniden verilmesini istiyor.
EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ DEVREDE
Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, tazminatların tekrar verilmesi amacıyla Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüştü. Her iki bakan da, Gökhan Aydıner'e, "Konuyu Bakanlar Kurulu'na getireceğiz" sözü verdi. Bakanlar, olağanüstü halin kaldırılması sebebiyle operasyon tazminatı ödemede bir sıkıntı doğduğunu, ancak bunu başka bir formülle aşmanın yolunun aranması gerektiği görüşünü dile getirdi.
300 MİLYON LİRAYI BULUYORDU
Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan emniyet mensupları, 1986 yılından bu yana 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile operasyon tazminatı alıyordu. Ancak 375 sayılı KHK'nın süresi, geçtiğimiz Haziran ayında doldu. Gerek olağanüstü halin kaldırılması, gerekse terörün belirli bir seviyenin altına indirilmesi sebebiyle Bakanlar Kurulu, KHK'nın süresini uzatmadı. Bunun sonucu olarak da, Doğu illerinde görev yapan polisler, her ay aldıkları yaklaşık 300 milyon lirayı bulan operasyon tazminatını alamadı. Emniyet mensuplarının yanı sıra, aynı KHK ile operasyon tazminatı alan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının da tazminatları kesildi.
EMEKLİLERİN DURUMU DÜZELİYOR
Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü, emekli olduktan sonra ek ödeneklerin kesilmesi sebebiyle maaşları yarı yarıya düşen polislerin sıkıntıya düşmesini önlemek amacıyla yeni bir çalışma başlattı. Önümüzdeki yasama yılında Meclis'in gündemine getirilmesi planlanan çalışmayla, polislerin ek göstergelerinin yükseltilmesi planlanıyor. Halen 4. derecede ek gösterge alan polislerin, ek göstergelerinin 8. dereceye çıkarılması amaçlanıyor. Çalışmaya göre 660 olan polislerin ek göstergelerine 900 ek gösterge daha eklenerek bunun bin 550 ek göstergeye çıkarılması hedefleniyor. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte emekli olan bir polis memurunun maaşında, çok az bir düşüş gerçekleşecek.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber