Suriyeliler Hatay sınırına akın ediyor

Suriye'de yaşanan iç karışıktan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suriye'nin sınır komşusu olan Hatay sınırından akşam saatlerinde 612 Suriyeli giriş yaptı. Sığınma talep eden Suriyelilerin çoğunluğunun Lazkiye kenti ve çevre köylerden gelenler olduğu öğrenildi.

İç karışıklığın çatışmaya dönüştüğü Suriye'den kaçan halk, Hatay'ın Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinin sınır köylerinden girişlerini sürdürüyor. Akşam saatlerinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı sınır köylerinden 16'sı asker ve ailesi olmak üzere 150 Suriyeli giriş yaptı. Suriye'ye olan sınır hattının diğer ucu olan Yayladağı'ndan ise 3'ü yaralı 19'u asker ve asker ailesi olmak üzere 462 Suriyeli giriş yaptı. Yayladağı ilçesine bağlı sınır köylerinden Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan Suriyelilerin çoğunun Suriye'nin Lazkiye kentinden geldikleri belirtildi.

SIĞINMA TALEP EDENLERİN ÇOĞU KADIN VE ÇOCUKLAR

Suriye'de yaşanan iç karışıklık nedeniyle çatışma ortamından eşlerini ve çocuklarını kurtarmak isteyen Suriyeliler sınır hattına akın ediyor. Türkiye'ye Hatay sınır hattını kullanarak giriş yapan Suriyelilerin çoğunluğu da kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Aralarında hamile olan Suriyeli kadınlarında bulunduğu misafirlere Hatay'dan Şanlıurfa'ya nakilleri sırasında Türk yetkililer tarafından çeşitli bisküvilerden ve meyve sularından oluşan erzak dağıtıldı.

ÇOCUKLAR SÜREÇTEN YORGUN DÜŞTÜ

Annelerinin kucağında sınır hattında taleplerinin kabul edilmesini, araçlarla bundan sonra yaşayacakları konteyner kente gitmeyi bekleyen çocuklar yorgun düştü. Kimi çocuklar annesinin kucağında uykuya yenilirken kimi çocuk da nakil için bindirildikleri minibüslerin koltuklarında uyuyakaldı. Bazı çocuklar da Türk yetkililerinin ikram ettiği bisküvi, meyve suyu ve hazır suları içerek nakledilmeyi bekledi.

GAZETECİLER SURİYELİLERİ PROFİL OLARAK GÖRÜNTÜLEYEMEYECEK

Sığınma talebinde bulunan Suriyelilerin güvenlik kontrollerinin sürdürüldüğü konaklama kamplarının önünde bekleyen basın mensupları, Suriyelilerin profil fotoğraf ve görüntülerini çekmemeleri noktasında uyarıldı.

AFAD yetkilileri, Başbakanlığın kararının kendilerine Hatay Valiliği tarafından iletildiğini aktararak, bundan sonraki süreçte sığınma talep eden Suriyelilerin toplu fotoğraf ve görüntülerinin alınmasına izin verileceği bilgisini iletti. Güvenlikleri gerekçesi ile Başbakanlığın kararı ile kendi istekleri dahi olsa Suriyelilerin profil fotoğraflarının çekilmesine izin verilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber