Bakan Çelik: ÖSS mantığı milli eğitimi felç etti

Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Palandöken Kış Turizm Merkezi'nde 2 gündür devam eden ?Abant Platformu Toplantıları?na katılan Bakan Çelik, toplantıda ortaya çıkan sonuçları değerlendi. Çelik, ?Abant Platformu?nun resmi bir nitelik taşımadığını, kararların ve ortaya çıkan sonuçların çalışmalarında kendilerine ışık tutacağını kaydetti.

Bakan Çelik, üniversiteye giriş sınavının adaletli bir sistem olmadığını belirterek, ?İnsanların önüne engeller koymanın ve liseleri ÖSS'ye kilitlemenin hiçbir mantığı yok? dedi.

Söz konusu durumun faturasının kendilerine kesilmemesi gerektiğinide ifade eden Çelik, şunları kaydetti: ?ÖSS, ÖSS'nin mantığı, Türk milli eğitimini ve ortaöğretimini felç etmiştir. Biz Türkiye'de gerginlik ve gerilim istemiyoruz. Gerginlik ve gerilim isteyenlere fırsat vermeyelim. İnsanlar bizim devlet adamı sorumluluğumuzu, bizim nezaketimizi eğer zaaf olarak telakki ederse o insanla nasıl muhatap olacağımızı iyi biliriz. Bu mesele çözülecektir.?

YÜKSEK ÖĞRETİM BÜTÇESİ
Çelik, yüksek öğretim bütçesinin tartışma konusu olduğunu belirterek, ayrılan bütçenin azlığı nedeniyle Türk üniversitelerinin dünyadaki ilk 500 üniversite sıralamasına giremediği yönündeki iddialarla ilgili olarak ?Kamuoyuna son 10 yılın yüksek öğretim bütçelerini yüzdeler olarak açıklayacağım? dedi.

Bakan Çelik, ?Sadece bu yıl TÜBİTAK'a araştırma yapılsın diye ayırdığımız para 450 trilyondur. Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey görülmemiştir. Geçen yıl üniversitelerin bütçe artış oranı yüzde 41.5'tir. Geldiğimizden beri yüksek öğretime 14 bin 500 kadro verdik. Nasıl hükümet para vermez dersiniz? 2003 yılında Brüksel'de yapılan toplantıya katıldım. Utandım. Türkiye toplantıya katılan ülkeler arasında performansı en kötü ülke.? dedi.

Çelik, yüksek öğretim kurumlarına ?tek tip elbise giydirmek yerine?, üniversiteler arasında bir koordinasyon birliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu alanda gerekenin yapılacağını söyledi.

CUMHURİYETİN KURULUŞUNDAN BU YANA EĞİTİM POLİTİKALARI
Cumhuriyetin ilk yıllarında benimsenen sağlam eğitim politikalarının yıllar geçtikçe ekonomik kaygılarla hedefinden saptığını ileri süren Çelik, şöyle devam etti: ?İlerleyen yıllarda özellikle milli şef döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı adeta bir torna tezgahı gibi algılanmış. Eğitilmesi gereken insanlara da affedersiniz adeta kereste gözüyle bakılmış. Biz bu malzemeyi bu tornadan geçiririz. Tek tip, tek desen, tek ebat malzeme üretiriz şeklinde bir yaklaşım sergilenmiş. Tek tipçi bir anlayış milli eğitime de damgasını vurmuş. Halbu ki insanları tek tipleştirmeye çalışmak eşyanın tabiatına aykırıdır.?

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber