Bugün 11 tasarı ve teklif görüşülerek yasalaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 22:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM, alınan karar gereği 1 Ekim 2005 tarihine kadar tatile girdi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil yönetiminde bugün saat 12.00'de çalışmalarına başlayan Genel Kurul'da ikisi temel kanun yöntemiyle olmak üzere 237 maddeden oluşan 11 tasarı ve teklif görüşülerek yasalaştı.

Belediye Kanunu, Çocukları Koruma Kanunu, iletişime müdahaleye olanak sağlayan kanunun da aralarında bulunduğu düzenlemeler 8.5 saatlik bir çalışma sonunda Genel Kurul'dan geçti. Temel yasa yöntemiyle tasarı ve tekliflerin görüşülmesinin muhalefetin konuşmasını engellemeye yönelik olduğu gerekçesiyle Genel Kurul'a katılmama kararı alan CHP, bugünkü çalışmalara da gelmedi.

Diğer muhalefet partilerinin üyeleri ile bağımsız milletvekilleri de Genel Kurul'da hazır bulunmazken sadece ANAP Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş, birleşim açıldığında Genel Kurul'a gelerek AK Parti'nin gündeme ve Meclis'in bugün tatile girmesine yönelik önerisi üzerine görüşlerini dile getirdi. Sarıbaş da konuşmasının ardından Genel Kurul Salonu'ndan ayrıldı. AK Parti'li milletvekillerinden bazıları, muhalefetin boş bıraktığı koltuklara oturarak görüşmeleri izlediler.

TBMM Başkanlık Divanı'nda yer aldığı için Genel Kurul'da bulunan CHP'li Katip Üye İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, görüşmeler sırasında sık sık karar yeter sayısının aranmasını istedi. Miçooğulları ile diğer katip üyeler arasında oylama sonuçlarına ilişkin görüş farklılıkları da yaşanınca TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, zaman zaman oylamaları elektronik sistemle yaptı ve karar yeter sayısı da aradı.

ÇELİK'TEN CHP'YE TEŞEKKÜR

Çalışmalar tamamlandıktan sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, 22'nci Dönem'in 3'üncü Yasama Yılı'nda 700 saat süre ile çalışıldığını, bu çalışmaların 35 bin sayfa tutanağa dönüştüğünü söyledi. Çelik, 165'i bu yasama yılında olmak üzere 3 yıl boyunca 629 yasanın kabul edildiğini bildirdi. Bu nedenle ''Tatili hak eden, vicdanları rahat, sorumluluklarını yerine getirmiş milletvekilleri'' olarak TBMM'den ayrıldıklarını ifade eden Çelik, ''Son 10 günde sıkıntı yaşadıklarını'' ifade ettiği CHP'ye de yasama çalışmalarına sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür etti. Milletvekilleri çalışmaların sona ermesinden sonra birbirleriyle vedalaşarak TBMM Genel Kurulu'ndan ayrıldı.

ANAYASAYA GÖRE TATİL

Anayasaya göre Meclis bir yasama yılında en çok 3 ay tatil yapabiliyor, TBMM ara verme ve tatil sırasında doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılabiliyor. Ayrıca, TBMM Başkanı da doğrudan doğruya veya milletvekillerinin beşte birinin (110) yazılı istemi üzerine olağanüstü toplantı çağrısı yapabiliyor. Ara verme veya tatil sırasında toplanan TBMM'de, öncelikle olağanüstü toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber