MİT, Jandarma ve Emniyetin 'dinlemesi' yasalaştı

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 00:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, Emniyet, Jandarma ve MİT'e telekomünikasyon verilerini dinleme, takip, sinyal izleme ve kayda alma yetkisi veren yasa teklifi kabul edildi. Yasayla, bugüne kadar Jandarma Genel Komutanlığı'na yorum yoluyla yaptığı istihbarat toplama yetkisi resmen verilmiş oldu. Genel Kurul'da, AK Partililer'in verdiği önergeyle, kanuna aykırı dinleme sonucu elde edilen istihbaratın hukuki değer taşımayacağı esası da getirildi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugüne kadar varlığı hep tartışılan Jandarma İstihbarat Teşkilatı JİTEM'in artık resmen kurulmasına yasal dayanak oluşturacak yasa kabul edildi. Bazı yasalarda yapılan değişiklikle Emniyet ve MİT'in yanı sıra, jandarmaya da telekomünikasyon verilerini dinleme, takip, sinyal izleme ve kayda alma yetkisi verildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder'in MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığına telefonları dinleme yetkisi veren yasa teklifi bazı AK Partililer tarafından verilen önergelerle bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi.

Bu yasayla, jandarmaya da "kendi sorumluluk alanında" istihbarat yapma yetkisi verildi. Genel Kurul'a getirilen tasarıda, jandarmanın "Önleyici ve koruyucu tedbirleri almak üzere, sadece kendi sorumluluk alanında istihbarat faaliyetlerinde bulunacağı" yazılıyken, bu madde AK Partililerin önergesiyle, "CMK'da casusluk suçları haricindeki suçların işlenmesinin önlenmesi amacıyla, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Jandarma Genel Komutanı veya İstihbarat Başkanının yazılı emriyle Telekomünikasyon yoluyla yapılacak iletişimi tespit edebileceği, dinleyebileceği, sinyal bilgilerini değerlendirebileceği ve kayda alabileceği" şeklinde yeniden düzenlendi. Önergeyle, kanuna aykırı dinleme sonucu elde edilen istihbaratın hukuki değer taşımayacağı esası getirilirken, hakim eğer gecikmesinde sakınca var gerekçesiyle yapılan dinlemelere olumlu görüş bildirmezse elde edilen bilgiler on gün içinde yok edilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü, jandarma ve MİT, görev alanlarıyla ilgili suçların işlenmesinin önlenmesi amacıyla hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda ilgili birim amirinin yazılı emriyle dinleme ve takibi yapacak. Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda verilen yazılı emir 24 saat içinde yetkili ve görevli ağır ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını en geç 24 saat içinde verecek. Sürenin dolması veya hakimin aksine karar vermesi halinde tedbir derhal kaldırılacak. Kararda ve yazılı emirde dinlenecek kişinin kimliği, iletişim aracının türü, kullandığı telefon numaraları veya iletişim bağlantısını saptamaya olanak sağlayan kodundan belirlenebilenler ile tedbirin türü, kapsamı ve süresi belirtilecek. Kararlar en fazla üç ay için verilecek. Ancak bu süre üçer aylar halinde toplam bir yıla kadar çıkabilecek. Terörle ilgili suçlarda ise üçer aylık dimiler halinde sürekli dinleme yapılabilecek. Dinlemenin sona ermesi halinde dinleme kayıtları en geç 10 gün içinde yok edilecek ve bu durum tutanağa geçirilecek. Hakim kararı alınması koşuluyla teknik araçlarla izleme de yapılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber