YÖK, aynı fakülteyi bitiren iki kardeşten sadece birine denklik verdi

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki kardeş, KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2002'de birlikte mezun oldu. Avukatlık yapmak için müracaat ettiklerinde ise ilginç bir ayrımcılıkla karşılaştılar. YÖK, aynı okulu aynı zamanda bitiren iki kardeşten birine denklik verdi diğerine vermedi.

Yükseköğretim Kurulu, yurtdışında öğrenim gören öğrencileri ?denklik' konusunda mağdur etmeye devam ediyor. YÖK, KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2002'de birlikte mezun olan kardeşlerden Özgül C.'nin diplomasına denklik verirken, Sezai C.'ninkine vermedi. Üstelik Yakın Doğu Üniversitesi, sınav kılavuzunda yer alıyor ve YÖK'çe tanınıyordu.

Her şey Türkiye'de avukatlık yapmak isteyen kardeşlerin diplomalarının tanınması için beraber başvuru yapmasıyla başladı. Aradan aylar geçtikten sonra büyük kardeş Özgül C.'nin diplomasına denklik belgesi veren YÖK, Sezai C.'ye ise ?ret' yazısı gönderdi. Gerekçe olarak ?4 yıllık bir fakülteye giriş için gerekli olan 120 puanı alamamak' gösterildi. Oysa 1998 yılında sınava giren Sezai C.'nin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sonuç Belgesi'nde 120 puan barajını aştığı görülüyor.

1997 yılında sınava giren Özgül Ç. ise 105 puanı aşarak KKTC'de kayıt yaptırmış. Sonuçta; abla avukatlık yaparken, kardeşi mesleğini Türkiye'de icra edemiyor. Sezai Ç. haksızlığa uğradığını ileri sürerek Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde açıtığı davayı kazandı. YÖK, Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay 8. Dairesi ise idare mahkemesinin kararını bozarak öğrencinin aleyhine karar verdi. Mağdur öğrenci, şimdi iç hukuk yollarının bitmesini bekliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar davayı götüreceğini ifade eden Sezai Ç. ?Dünyanın her tarafında tanınan diplomamı Türkiye'de tanıtamadım. AB'ye gireceğiz diye uğraşıyoruz. Bu ülkelerde diplomam direkt tanınıyor. Hukuk mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim.? dedi. Hukuk Fakültesi'nden ilk 3'e girerek dereceyle mezun olduğunu ifade eden Sezai Ç. ?Ablamla birlikte aynı fakülteyi aynı günde bitirdik. 4 yıl boyunca bütünlemeye bile kalmadan okulumu dereceyle bitirdim. Şimdi ablam avukatlık yapıyor, ben yapamıyorum. YÖK'ün keyfî bir tutum içinde olduğunu düşünüyorum. Bana ?üniversite sizi yanlış kaydetmiş' diyorlar. O zaman bugüne kadar üniversiteye neden herhangi bir yaptırım uygulanmadı? Neden denetim yapmadı YÖK'ün ileri sürdüğü gerekçelerin hiçbir haklılık yönü yok. Bana ?120 puan almadan üniversiteye girmişsin' diyorlar. ÖSYM sonuç belgesini veriyorum. Ama yine de kararlar YÖK lehine çıkıyor.? şeklinde konuştu.

YÖK'ün verdiği karardan sonra üniversiteye de gittiğini anlatan Sezai Ç., ?Bana ?Biz diplomayı verdik, artık konu bizi ilgilendirmez.' diyorlar. Ben 4 sene boyunca 15 bin dolar para harcadım. Maddi kaybım bir tarafa, kaybettiğim zamanı kim telafi edecek? Bana ?denklik' için yapacak bir şeylerinin olmadığını ifade ederek ?adam' bulmamı öneriyorlar. YÖK'e başvuru yaptığımda benim gibi yüzlerce insandan daha bahsettiler. Bu kadar insanın mağduriyetine sessiz mi kalınacak?? dedi.

YÖK'ün yurtdışında alınan diplomalara verdiği denklik belgeleri çok sayıda öğrenciyi mağdur etti. Verilen çelişkili kararlar yargıdan döndü. 28 Şubat sürecinde başta El-Ezher Üniversitesi olmak üzere bazı üniversitelerden alınan diplomalar yıllar sonra iptal edildiği gibi, özellikle burslu olarak Orta Asya Türk cumhuriyetlerindeki üniversitelerin eğitim fakültelerinde okuyan öğrencilerin diplomalarına ?öğretmenlik yapamaz' şeklinde şerh konuldu. Denklik konusunda YÖK'e açılmış binlerce dava bulunuyor. Kurul, Türk cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerindeki üniversitelerden mezun olup Türkiye'ye dönen öğrencileri geçtiğimiz yıllarda ?sahtekarlıkla' suçlayınca 2 bine yakın öğrenci dava açmıştı. Davacı öğrenci ve öğretmenler sonunda davalarını kazanıyor; ancak kaybedilen yıllar ve çekilen sıkıntılar telafi edilemiyor. Son olarak geçtiğimiz ocak ayında Osmaniye'de görev yapan bir öğretmen YÖK'ü mahkum etti. Danıştay 2. Dairesi, 12 Ocak 2005 tarihinde aldığı kararla Suudi Arabistan Medine-i Münevvere Üniversitesi'nde 4 yıllık öğrenim gören ve YÖK Başkanlığı tarafından 1986'da denklik belgesi alan öğretmenin 1992'de öğretmenlik yapmaya başlamasından 5 yıl sonra 1997 yılında YÖK kararıyla ?denklik belgesinin iptalini' hukuka aykırı bulmuştu.

YÖK'ün yasalar gereği yurtdışında alınan diplomaların Türkiye'deki üniversitelerde verilmekte olan hangi düzeydeki eğitim programları ile eşdeğer olduğunu araştırma yetkisi bulunuyor. YÖK yetkilileri, diploma denklik işlemlerinde belgelerin orijinal olup olmadığı, üzerlerinde kazıntı, silinti ve benzeri tahrifatın bulunup bulunmadığının incelendiğini ifade ediyor. Diplomayı veren üniversite veya yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın tanınmış ve itibarlı bir kurum ve program olup olmadığının da araştırıldığını anlatan yetkililer YÖK'ün, diplomaların tanınması amacıyla yurtdışında ortak çalıştığı kuruluşların üniversiteyi tanıyıp tanımadığını, diplomanın alındığı kurumun uluslararası veya ikili anlaşmalarla tanınmış bir kurum olup olmadığını, eğitimin yapıldığı programın Türkiye'deki benzeri eğitim programına denk olup olmadığını araştırdığını kaydediyor. Öğrencinin diploması YÖK'ün aradığı tüm şartları taşıyorsa ?denklik belgesi? veriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber