Tarihi Gürsu Değirmeni restore edilecek

Bursa'nın Gürsu ilçesinde 19'uncu yüzyıla ait bir mimari örneği olan ve geçtiğimiz aylarda bir bölümü çöken tarihi değrimen aslına uygun olarak restore edilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu toplumunda, tarihi süreçte çok önemli bir yer edinen su değirmenleri günümüzde yok olmaya yüz tuttu. Bu değirmenle, geçmişte, tarımsal mahsulleri öğüttüğü gibi, otantik görünümleriyle belde halkının da buluşma ve eğlence yeri olmuştu. Değirmen kültürünün günümüze kadar gelen örneklerinden birisi de Gürsu'da bulunuyor. Bakımsızlıktan dolayı geçtiğimiz aylarda bir bölümü çöken tarihi değrimen aslına uygun olarak restore edilecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gürsu Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttükleri çalışmalarla, tarihi değirmenin kamulaştırılmasında sona gelindi. Gürsu'da, Anıtlar Kurulu'nca tescil edilen tarihi yapılar arasında yer alan tarihi değirmen, aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek, lokanta ve müze olarak kullanıma açılacak. Gürsu'nun tarihi değerlerinin korunması konusundaki hassasiyetle davrandıklarını belirten Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü şunları kaydetti: "Toplumların varlıklarını sürdürmesi tarihi ve kültürel miraslarının korunmasıyla mümkündür. İlçemizin sahip olduğu tarihsel geçmişin simgelerini yaşatmak ve geleceğe taşımak hepimizin görevidir. Tarihi Gürsu Değirmeni, benim annemin de mısır öğüttüğü, çocukluğuma dair anılarımda yeri olan, bu nedenle de, Gürsu'nun o dönemlerine dair yaşanmışlıkları olan tüm hemşehrilerim gibi benim için de manevi değeri bulunan önemli bir zenginliğimiz. Değirmenin aslına uygun olarak yeniden hayat bulması yönünde, Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, bu tarihi değerimiz yeniden hayat bulacak."

Gürsu' nun tarihi çınar ağaçlarıyla süslü girişinin bulunduğu yolun devamında yer alan değirmen, yolla bitişik halde bulunduğu eski yerinden arsa içerisine çekilerek inşa edilecek. Böylece, trafik akışının yoğun olduğu yolda, değirmenin araçların görüş alanını kapatmaması da sağlanmış olacak. Aslına uygun olarak inşa edilecek olan Değirmen' in içerisinde yer alan; iki adet değirmen taşı, buğday çepel ayırma makinesi, buğday yıkama makinesi, buğday kurutma makinesi, buğday aktarma boruları, tek silindirli dizel motor ve ipek un eleme makinesi ile sol yan cephesinde bulunan değirmen çarkı korunarak, kullanılır hale getirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber